A murit Junko Tabei, prima femeie din istorie care a escaladat Everestul

A murit Junko Tabei, prima femeie din istorie care a escaladat Everestul
Japoneza Junko Tabei a fost diagnosticată cu cancer în urmă cu 4 ani, dar a continuat să escaladeze munţi pe tot parcursul tratamentului.

Junko Tabei a reuşit să escaladeze Vârful Everest în 1975, la vârsta de 35 de ani, însă ambiţiile japonezei nu s-au oprit odată cu cucerirea "acoperişului lumii", ci a continuat să urce cele mai înalte vârfuri din peste 70 de ţări.

Potrivit mediafax.ro, în 1992, Tabei a devenit prima femeie care a escaladat cei mai înalţi munţi din toate cele 7 continente, urcând şi pe Kilimanjaro şi Denali.

Orginară din Fukushima, zonă care a fost grav afectată de dezastru, Tabei a avut ultima ascensiune pe muntele Fuji, în iulie, alături de elevii de liceu afectaţi de cutremurul şi tsunamiul din anul 2011 din Japonia, potrivit BBC News. 

"În trecut, în anii 1970, în Japonia, bărbaţii munceau şi femeile stăteau acasă. Chiar şi femeile care au avut locuri de muncă, erau angajate doar pentru a servi ceaiul, de pildă. Deci era de neconceput ca ele să fie promovate la locurile de muncă, " declara în 2012 Junko Tabei, mândră de realizările sale. 

Ascensiunea ei pe Everest din 1975 e cu atât mai remarcabilă cu cât a venit la doar 12 zile după ce a fost prinsă într-o avalanşă pe munte. Ea a fost scoasă de sub zăpadă de un ghid şi şi-a continuat expediţia.

 

Comenteaza