A murit Rodion Roșca, artistul clujean considerat părintele muzicii electronice românești

A murit Rodion Roșca, artistul clujean considerat părintele muzicii electronice românești

Muzicianul clujean Rodion Ladislau Roșca, considerat ”părintele muzicii electronice românești”, s-a stins din viață în acestă dimineață.

„Tăticul meu s-a stins din viață în urma unei suferințe îndelungate, purtate cu demnitate și curaj. Drum lin, suflețel”, a anunțat fiica artistului, pe Facebook. Artistul avea 67 de ani.

Absolvent al Liceului de Muzică din Cluj, instrumentul clarinet, Rodion a fost mai degrabă atras de compoziție și experiment, astfel că, între anii 1970 - 1977, înregistrează prin metodele proprii, în apartamentul său, peste 70 de cântece În 1977 muzicianul a înființat grupul Rodion G.A (alături de Gicu Fărcaș și Adrian Căprar), proiect considerat revelația rock a României acelor vremuri. A înregistrat melodii avangardiste, cu un soud care nu era cunoscut încă în România acelor vremuri, folosindu-se de instrumente muzicale pe care le-a modificat singur, sintetizatoare și magnetofoane. Rodion Ladislau Roșca a înregistrat peste 70 de piese prin metode proprii.

În piesele pe care le cânta cu trupa lui din anii ’80, Rodion G.A., a utilizat, fără să îşi dea seama, tehnica numită „sampling” prin care folosea anumite părţi dintr-o melodie pentru a compune alte melodii. Îşi înregistra singur piesele, pe aparatură rudimentară şi a creat un hibrid între muzica electronică, psihedelică şi rock progressive. 

Comenteaza