Foto 24 de morți în accidente, în weekend. Pro Infrastructură cere separarea sensurilor pe șosele cu parapet ușor

24 de morți în accidente, în weekend. Pro Infrastructură cere separarea sensurilor pe șosele cu parapet ușor
| Foto: Facebook/ API

24 de persoane, printre care și copii, și-au pierdut viața în accidente rutiere, în weekend. Asociația Pro Infrastructură readuce în discuție "o soluție simplă și ieftină de a separa sensurile și a evita astfel de carnagii".

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Asociația Pro Infrastructură "a atras atenția în repetate rânduri" că pe drumurile de 13 metri lățime poate fi folosită o soluție simplă și ieftină de a separa sensurile și a evita astfel de carnagii. De asemenea, API solicită CNAIR "o analiză serioasă a rețelei DN în vederea identificării zonelor unde se pot separa sensurile fără costuri majore, cu segmente pentru depășire fără a intra pe contrasens".

"Opt din cele 24 de victime din acest weekend au fost înregistrate în ciocnirea frontală de pe DN2. Așa cum API a atras atenția în repetate rânduri, pe DN2 și alte drumuri de 13m lățime, există o soluție simpla și ieftină de a separa sensurile și a evita astfel de carnagii: 2+1 alternativ. Ba mai mult, ea a fost implementata parțial pe cei 10 km dintre Sinești și Movilița, cu rezultate excelente: zero decese în mai bine de doi ani.
De ce nu este generalizată această soluție pe DN2?! Un posibil răspuns: scade viteza bizonilor (și a celor cu girofar), deși viteza medie în ansamblu crește!
Solicităm CNAIR să spună cu nume și prenume cine a pus presiune pentru oprirea generalizării sistemului #2plus1alternativ pe DN2 și DN28. Cerem doamnei director Mariana Ioniță să ne spună care este prioritatea CNAIR: viteza celor puternici sau siguranța celor mulți?
Intrarea voluntară sau involuntară pe contrasens este o cauză principală a accidentelor grave din afara localităților.

Accidente cu 24 de morți în weekend. Pro Infrastructură cere separarea sensurilor pe șosele cu parapet ușor

Cerem imperativ, pentru a suta oară, aplicarea sistemului 2+1 alternativ cu separarea sensurilor folosind parapet ușor (cablu elastic) pe toate drumurile de 13m lățime.

Accidente cu 24 de morți în weekend. Pro Infrastructură cere separarea sensurilor pe șosele cu parapet ușor
În plus, solicităm o analiză serioasă a rețelei DN în vederea identificării zonelor unde se pot separa sensurile fără costuri majore, cu segmente pentru depășire fără a intra pe contrasens.

Mai mult, Dacă vrem ca România să nu mai fie ultima din Europa la siguranță rutieră, trebuie să ajustăm infrastructura EXISTENTĂ. Autostrăzile nu vor putea înlocui toate drumurile naționale.
Nu în ultimul rând avem un mesaj pentru pasagerii microbuzelor. Poate că ați observat că aproape fiecare accident de microbuz devine un carnagiu. Folosiți centura de siguranță și cereți și celorlalți călători să-și pună centura!", transmit cei de la Asociația Pro Infrastructură.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza