Activism digital la Fabrica de Pensule

Activism digital la Fabrica de Pensule
Dezbatere pe tema societăţii spectacolului şi a activismului digital, mâine seară la Fabrica de Pensule. Invitaţi sunt austriacul Hans Bernhard, poloneza Aleksandra Hirszfeld şi clujeanul Istvan Szakacs.

"În cartea sa "Societatea spectacolului" din 1967 Guy Debord anunța că reprezentarea a ajuns să înocuiască realitatea, colonizând total relațiile sociale. Fenomenul este mai vast decât pare la prima înfățișare, încorporând deja și discursul de putere: dimensiunea politică a spectacolului generat prin media este cât se poate de aparentă dacă ne gândim la conceptul de "guvernare vizibilă". În acest context media hacking devine un instrument politic, și hackerul (media) un factor politic. Dezbaterea va căuta să acopere aspecte teoretice și practice ale prezenței individului și posibilitățile lui de a genera discurs (politic) prin hacking", explică cei care organizează debaterea.

Aceasta este organizată în cadrul proiectului "Re:make - rethinking media art in collaborative environments", cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Cultura 2007-2013 și de Administația Fondului Cultural Național din România.

Hans Bernhard este membru al colectivului Ubermorgen , ale cărui producții includ artă conceptuală, pixel painting, instalații, net art, scultptură și activism digital (media hacking) și pun în discuție teme ca democrație, drepturi și comunicare globală. Aleksandra Hirszfeld este artistă media şi doctorandă în filosofie a Universității din Varșovia. Locuieşte la Cluj, unde realizează proiectul "Idea Remaker. From the society of spectacle to the society of information noise", o reinterpretare a filmului lui Guy Debord "The society of Spectacle" (1973).


István Szakáts este artist media și curator, președintele Fundației AltArt. Este autor și producător a numeroase filme, producții TV și proiecte de artă digitală.

Comenteaza