Adio prescrieri pe hârtie: din 1 iulie, doctorul face prescripţii online

Adio prescrieri pe hârtie: din 1 iulie, doctorul face prescripţii online
Prescripţiile electronice intră în vigoare peste o lună, în 1 iulie, anunţă astăzi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Cluj.

O perioadă de acomodare este prevăzută până la sfârşitul acestui an, timp în care prescrierea clasică de medicamente, pe hârtie autocopiantă, va coexista cu cea electronică. La începutul anului viitor însă, în 1 ianuarie, se va renunţa la prescrierea pe trei formulare autocopiante şi se va trece la prescrierea exclusiv electronică.

"Cred că medicii sunt pregătiţi", spune directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Cluj, Emilia Groza. "Am avut întâlniri între reprezentanţii CNAS şi Asociaţia Medicilor de Familie, farmacişti şi directori de spitale, săptămâna trecută. Mai sunt câteva probleme, de aceea sistemul va fi pus în funcţiune din 1 iulie şi nu din 1 iunie cum era anunţat iniţial, iar de atunci va fi oricum o perioadă de acomodare până la sfârşitul anului".

Problema va fi, însă, cu medicii mai puţin familiarizaţi cu tehnica: cei mai înaintaţi în vârstă sau cei care au activitate în mediul rural. "Acolo ar putea fi o problemă. Sunt unii doctori care din cauza condiţiilor, sau cei care nu sunt prieteni cu calculatorul, care vor prescrie reţetele clasic, pe hârtie, dar oricum vor trebui să le introducă în sistemul electronic până la sfârşitul lunii", explică Groza.

Pentru a folosi sistemul de prescriere electronică, medicii au nevoie de o imprimantă laser şi de un software specializat. "Acum au imprimantă cu ace, pentru că de asta aveau nevoie până acum, vor trebui să cumpere alta", explică şeful CJAS. În ce priveşte calculatoarele, fiecare cabinet de medicină de familie e dotat cu laptop-uri, asigurate de Ministerul Sănătăţii.

Conform CNAS, medicii care vor intra acest sistem electronic de prescriere vor putea primi bonusuri: dacă 75% dintre reţete vor fi în sistem electronic, ei vor primi 100 de lei. Pentru 50-70% dintre prescrieri în sistem electronic, bonusul va fi de 50 de lei.

Cei care nu vor dori să prescrie în sistem electronic ar putea fi sancţionaţi şi obligaţi să achite contravaloarea medicamentelor prescrise.

 

Comenteaza