Afacerile milionarului Fodor Zsolt, autorizate de Primăria Cluj. Ce putea suspecta DNA - FOTO/DOCUMENTE

Afacerile milionarului Fodor Zsolt, autorizate de Primăria Cluj. Ce putea suspecta DNA - FOTO/DOCUMENTE
ZIUA de CLUJ vă prezintă în cele ce urmează informaţii despre posibilele proiecte derulate de omul de afaceri şi autorizate de Primăria Cluj.

Milionarul clujean Fodor Zsolt, cunoscutul patron al societăţii Euro GSM, ar fi fost chemat la audieri de DNA Cluj pentru a spune cum a primit autorizaţie de construire pentru un imobil şi pentru renovarea unei vechi clădiri din centrul Clujului, Palatul Mikes, potrivit evz.ro.

Investigaţiile ZIUA de CLUJ relevă faptul că proiectele omului de afaceri clujean Fodor Zsolt, despre care se presupune că sunt vizate de ancheta DNA, în cazul viceprimarului Horvath Anna, sunt două blocuri de locuinţe din zona Borhanci, respectiv o concesiune de 10 metri pătraţi de teren în Piaţa Muzeului.

Cele două blocuri de locuinţe din strada Borhanciului nr. 22, au fiecare demisol, parter şi 3 etaje, şi sunt construite de Home Construct SRL, una din firmele deţinute de Fodor Zsolt şi de soţia sa, în baza unor autorizaţii de construire emise anterior în anii 2007 şi 2011.

Primăria Cluj-Napoca a eliberat şi în acest an (foto 2), în luna august 2016, o autorizaţie de construire, nr. 1347, din 10.08.2016, în completare la cele două eliberate anterior, care se referă la repoziţionarea parcărilor pentru aceste imobile.

În 31 mai 2016, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a votat cu 23 de voturi, din totalul de 27, hotărârea nr. 319, prin care s-a aprobat dezmebrarea unei parcele mai mari de 2984 de mp dintr-un teren situat în Piaţa Muzeului, fostă Piaţa Carolina, în două parcele, una de 2974 de mp şi una de 10 mp, precum şi concesionarea parcelei de 10 mp, către Asociaţia de Proprietari Piaţa Muzeului nr. 4, pentru o perioadă de 49 de ani, la preţul de 1350 de lei/mp.

Cererea pentru aprobarea concesionării acestei suprafeţe de teren, aflată în proprietatea municipiului Cluj-Napoca, a fost depusă la primărie încă din anul 2014 de Fodor Zsolt, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Piaţa Muzeului nr. 4, în vederea reconstruirii faţadei, balconului şi a unor coloane a Palatului Mikes. (foto 3)

În fotografia de acum cu Piaţa Muzeului, prezentată de ZIUA de CLUJ (foto 1) se poate vedea că lucrările pentru reconstruirea faţadei au început.

Interesant este faptul că Direcţia Judeţeană pentru Cultură a trimis Primăriei Cluj unele precizări cu privire la proiectul de concesionare a celor 10 mp din imobil, în care se afirmă:

„Refacerea faţadei şi inclusiv a balconului deasupra portalului de intrare este benefică pentru starea monumentului şi pentru ambianţa pieţei. În acest scop, concesionarea suprafeţei de sprijinire a două coloane este de interes public, în opinia noastră. De altfel, această suprafaţă a aparţinut clădirii până pe la 1890. Interesul public este dovedit şi de faptul că beneficiarul nu dovedeşte niciun surplus de suprafaţă construită. Proiectul în această formă a fost avizat de către DJC Cluj."

ZIUA de CLUJ a încercat să obţină un punct de vedere de la familia Fodor despre aceste acte ale Primăriei Cluj-Napoca, dar cei doi soţi nu au putut fi contactaţi.

Societatea Home Construct SRL este doar una dintre firmele deţinute de milionarul clujean Fodor Zsolt şi de soţia sa, Silvia Marta. Ei sunt implicaţi şi în companii precum Euro GSM, Mobile Distribution, Sunflower, Home Deco Style, Home Lige Style sau Jump Solutions.

Familia Fodor s-a clasat în Top 300 Capital din 2015 printre cei mai bogaţi clujeni, cu o avere de 24-25 de milioane de euro.

Ce spun procurorii DNA

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 10 octombrie 2016, față de inculpata Horvath Anna, la data faptei și în prezent viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În perioada februarie - mai 2016, inculpata Horvath Anna, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj Napoca, și-a folosit influența pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unui proiect imobiliar în care un om de afaceri avea interese economice.

Derularea acestui proiect imobiliar presupunea obținerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unui certificat de urbanism, confirmarea unui aviz de oportunitate, concesionarea unei suprafețe de teren, eliberarea autorizației de construire.

Pentru demersurile pe care le-a făcut pe lângă funcționari cu atribuții în domeniul urbanismului și autorizării lucrărilor de construcții, inculpata Horvath Anna a pretins omului de afaceri procurarea și remiterea unui număr de 60 de abonamente (având o valoare totală de circa 20.000 lei) la două festivaluri de muzică, pe care să le ofere ulterior ca stimulent voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale.

Cele două persoane au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma încheierii unui contract de sponsorizare, urmând ca viceprimarul Horvath Anna să indice omului de afaceri datele de identificare ale unei persoane juridice cu care să fie încheiat acest contract.

De asemenea, în același context, inculpata Horvath Anna a promis că și după alegerile locale îl va ajuta pe același om de afaceri și în cazul altor proiecte imobiliare în care acesta din urmă avea interese economice", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

 

Comenteaza