Al treilea dosar pe numele lui Apostu

Al treilea dosar pe numele lui Apostu
Fostul primar al Clujului va fi audiat de Serviciul de Investigare a Fraudelor. El este acuzat de încălcarea Legii construcţiilor, în legătură cu plăcuţa de la statuia lui Matei Corvin.

Dosarul a fost întocmit pe baza unei plângeri penale înregistrate de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj în iunie 2011. Apostu este cercetat în legătură cu plăcuţa amplasată pe suportul grupului statuar, în urma restaurării acestuia, susţin surse din rândul anchetatorilor, pentru ZIUA de CLUJ.

„Pot să vă confirm că există un dosar penal pe numele fostului primar. S-a început urmărirea penală pentru lucrări de construcţie fără autorizaţie la monumente protejate şi în zone protejate, conform Legii nr. 50/1991", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Adnana Ilieş. "Vineri va fi audiat de poliţişti. Aceştia vor merge la Penitenciarul Mureş să îi ia declaraţie", au dezvăluit sursele ZIUA de CLUJ. Unul dintre avocaţii fostului primar, Gheorghiţă Mateuţ, a confirmat informaţia. "Da, este cercetat într-un dosar mai vechi, deschis înainte de ancheta DNA. Cred că e vorba de o plângere a UDMR în legătură cu o statuie. Probabil că e vorba de lucrări făcute la un ansamblu de acest fel", a declarat Mateuţ.

Fostul viceprimar Laszlo Attila, ex-preşedinte al UDMR Cluj, ştie doar despre două plângeri penale făcute în legătură cu grupul statuar. „E o plângere făcută de Gergely Balazs în legătură cu placa ce conţine textul lui Iorga şi o altă plângere făcută de Kaloria Hotechnikai Budapesta, firma care a fost descalificată la licitaţia pentru restaurarea grupului statuar. Această firmă a depus contestaţie, apoi a deschis proces, acuzând că am scos-o pe nedrept din competiţie. Legea spune că pot lipsi maxim trei documente pentru calificarea la licitaţie, iar lor le lipseau vreo nouă", a spus Laszlo.

Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a depus anul trecut o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca împotriva unor făptuitori necunoscuţi pentru săvârşirea infracţiunii de executare fără autorizaţie de construire a unor lucrări de construire cu privire la grupul statuar Matei Corvin, monument istoric clasat în grupa A. "Având în vedere că pentru amplasarea plăcii cu citatul din Nicolae Iorga nu există un proiect avizat şi nu s-a eliberat autorizaţie de construire, apreciem că s-a săvârşit o gravă abatere de la dispoziţiile legale în vigoare", declara liderul CNMT, Gergely Balazs.

Un text al lui Nicolae Iorga, care figura pe o plăcuţă, a fost adăugat la grupul statuar în 1932, fiind îndepărtat de comunişti, literă cu literă, în 1940. În 1992, o plăcuţă similară a fost amplasată de primarul Gheorghe Funar, de Ziua Naţională a României, stârnind opoziţia comunităţii maghiare. În 2010, odată cu restaurarea monumentului, textul a fost din nou îndepărtat, pentru ca la finalizarea lucrărilor, în 2011, după numeroase controverse, să fie amplasată o plăcuţă cu acelaşi text, însă lângă statuie. Pe noua plăcuţă apare scris textul "1932 - Pe soclul statuii a fost inscripţionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: «Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam când încerca să învingă Moldova nebiruită». Amplasarea acestei plăcuţe a generat discuţii aprinse cu privire la existenţa unei autorizaţii care să justifice, din punct de vedere legal, acest demers al primăriei.

Scandalul a ajuns până la Ambasada Ungariei la Bucureşti, iar Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a arătat că proiectul grupului statuar nu prevede amplasarea unei plăcuţe cu textul lui Iorga, acest lucru reieşind şi dintr-un document al primăriei. Apostu se află în arest preventiv din 11 noiembrie 2011, fiind acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de luare de mită, spălare de bani, fals şi trafic de influenţă. În acelaşi caz sunt inculpaţi omul de afaceri Călin Stoia, soţia fostului primar, Monica Apostu, precum şi femeia de afaceri Aspazia Droniuc, judecată în procedură simplificată şi condamantă deja la trei ani de închisoare cu suspendare, fiind singura care şi-a recunoscut vinovăţia. Fostul primar este judecat de Curtea de Apel Mureş, iar încercările sale de a fi pus în libertate au eşuat până acum. Apostu şi-a dat demisia din funcţia de primar în februarie 2012, din închisoare. Procurorii întocmesc un al doilea dosar pe numele său, acesta fiind acuzat că ar fi luat mită de la câteva multinaţionale cu afaceri la Cluj.

 

 

Comenteaza