Albadraco – „dragonul zburător” din Transilvania, o nouă specie de reptilă descoperită în România

Albadraco – „dragonul zburător” din Transilvania, o nouă specie de reptilă descoperită în România
| Foto: sciencedirect.com

O echipă de cercetători româno-americani a descoperit  Albadraco -”dragonul zburător” din Transilvania.

Descoperirea se referă la o nouă reptilă zburătoare – pterozaur - de dimensiuni mari, care viețuia într-o insulă populată cu specii de dinozauri pitici.         

Descoperirea prezintă un interes deosebit pentru comunitatea științifică deoarece este vorba despre primul azhdarchid de dimensiuni mari descris din „Insula Hațeg”, lucru care, astfel dovedește un ecosistem extrem de divers în Cretacicul Insulei Hațeg.

Practic cercetătorii au găsit la Oarda de Jos, în județul Alba, două fragmente de „cioc” bine conservate și o vertebră cervicală a unei asemenea reptile zburătore. În pofida numărului mic de oase, noua descoperire este foarte importantă deoarece aduce date noi în ceea ce privește anatomia, comportamentul și distribuția paleobiogeografică a acestor reptile zburătoare.

Noua specie de pterozaur a fost denumită Albadraco tharmisensis (după „Tharmis”, numele dacic al actualei Alba Iulia și latinescul „draco” = dragon).

Din echipa de cercetare fac parte Alexandru Solomon - Muzeul Județean Mureș și Universitatea Babeș-Bolyai, Vlad Codrea - Universitatea Babeș-Bolyai, Márton Venczel - Muzeul Țării Crișurilor și Universitatea Babeș-Bolyai și Gerald Grellet-Tinner - CONICET, Argentina, Muzeul de Istorie al Insulei Orcas, Eastsound, WA, SUA.

Descoperirile lor au fost publicate în revista științifică Cretaceous Research.

Comenteaza