Alee cu cireşi japonezi în Cluj. Puieţii vor fi aclimatizaţi de Universitatea de Științe Agricole

Alee cu cireşi japonezi în Cluj. Puieţii vor fi aclimatizaţi de Universitatea de Științe Agricole
100 de puieți de cireși japonezi din specia Prunus Serrulata (Japanese Sakura), vor fi aclimatizați la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), timp de trei ani, în vederea amenajării unei alei unice în Cluj-Napoca.

Proiectul colaborativ a fost semnat între Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și Ehime University, Facultatea de Agricultură (Matsuyama, Japonia), iar parteneri sunt USAMV/SCH Cluj-Napoca și Primăria Cluj-Napoca.

Tot la capitolul parteneri se numără Carbochim SA, prin directorul general Viorel-Dorin Popoviciu, care a avut o contribuție financiară substanțială în realizarea acestui proiect. Cei 100 de puieți altoiți de cireși japonezi urmează să fie aclimatizați în următorii trei ani, fiind ținuți în condiții speciale de carantină la Stațiunea de Cercetare Horticolă din cadrul USAMV Cluj-Napoca.

Despre aclimatizarea cireșilor japonezi, Claudiu Ioan Bunea, directorul SCH din cadrul USAMV, a precizat: "Am primit 100 de bucăți, din totalul de 500 pentru care s-a convenit prin proiectul colaborativ, iar dacă lucrurile vor merge bine, în timp vor sosi și ceilalți puieți.

Cireșii primiți acum trebuie să stea trei ani în carantină, adică două veri și trei ierni, după cum ne-a spus specialistul japonez, și sunt două motive principale: primul ține de regulamentele impuse de UE, iar al doilea de faptul că acești puieți trebuie să se adapteze, să fie monitorizați din punct de vedere fitosanitar, dar și pentru a-și dezvolta corespunzător sistemul radicular. Sperăm ca totul să decurgă așa cum trebuie".

Puieții de cireș au fost donați, în 2014, primăriei clujene de Kazuchika Mori, președintele Asociației Japan Sakura, cu ocazia vizitei în orașul Matsuyama. "UBB a semnat în 2013 un acord de colaborare cu Universitatea Ehime din Matsuyama, fapt care stă la baza relației de colaborare dintre cele două orașe. Pentru introducerea în țară și aducerea la Cluj a puieților a fost necesară parcurgerea unui proces laborios, dictat de normativele fitosanitare în vigoare ale Uniunii Europene", a transmis Primăria Cluj-Napoca.

Comenteaza