Amenzi de 190.000 de lei pentru delictele silvice

Amenzi de 190.000 de lei pentru delictele silvice
Pe parcursul lunii martie poliţiştii clujeni au aplicat amenzi în valoare de 190.000 pentru ilegalităţile din domeniul silvic.

"Poliţiştii clujeni împreună cu reprezentanţi din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj şi ai Direcţiei Silvice Cluj au desfăşurat 37 de acţiuni pe raza judeţului Cluj. Acestea au vizat prevenirea şi combaterea activităţilor ilicite săvârşite în domeniul silvic, respectiv recoltarea, transportul şi comercializarea materialelor lemnoase. Au fost verificate atât persoane fizice, cât şi juridice care desfăşoară activităţi specifice în domeniu", au precizat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj.

În cadrul acţiunii au fost verificate peste 200 de transporturi de lemn, şapte instalaţii de debitat material lemnos şi două depozite de cherestea. Controalele s-au soldat cu depistarea unui număr de 13 de infracţiuni silvice şi confiscarea a aproximativ 560 de metri cubi de material lemnos, în valoare de de circa 190.000 de lei. Totodată, au fost confiscate trei motofierăstraie mecanice, susceptibile a fi folosite în activitatea infracţională.

Poliţiştii ţin să le reamintească clujenilor că pot contribui la diminuarea defrişărilor ilegale prin intermediul "Radarului pădurilor", sistemul de control pentru prevenirea tăierilor ilegale de lemn, care funcţionează din 8 octombrie 2014. Fiecare cetăţean care doreşte să fie verificat un mijloc de transport lemn poate apela gratuit 112 comunicând numărul maşinii de transport.

Cu ajutorul acestei aplicaţii, într-un timp foarte scurt şi din orice punct naţional sau chiar şi din afara ţării, organele abilitate vor putea verifica validitatea codului unic înscris pe avizul de însoţire, după seria/numărul avizului ori după numărul de înmatriculare al mijlocului de transport. Astfel, se poate stabili care este provenienţa materialelor lemnoase şi dacă aceasta este legală, locul de încărcare, locul de descărcare, traseul care urmează să fie parcurs şi chiar localizarea acestora pe o hartă, monitorizarea traseului lemnului fiind realizat prin GPS.

Comenteaza