ANP reacționează la scrisoarea Monicăi Iacob Ridzi. Cum arată camera de penitenciar în care a stat

ANP reacționează la scrisoarea Monicăi Iacob Ridzi. Cum arată camera de penitenciar în care a stat
ANP arată că Monica Iacob Ridzi a urmat tratamentul medicilor prescris înainte de a intra în închisoare, a primit două pături de la penitenciar şi i-a fost aprobată cererea de a primi o pilotă de la familie.
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

"Din data de 17 februarie 2015 şi până la momentul transferului, persoana în cauză a fost cazată în infirmeria penitenciarului, împreună cu o altă deţinută şi a urmat tratamentul medical prescris de specialiştii consultaţi înainte de intrarea în custodia sistemului penitenciar. Deţinuta a primit două pături din dotarea penitenciarului şi i-a fost aprobată cererea de a primi o pilotă de la familie", arată Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), într-un comunicat de presă transmis miercuri Mediafax.

Sursa citată precizează că în cadrul Penitenciarului Gherla, inclusiv la Secţia Exterioară Cluj, temperatura medie în camerele de cazare este 22 de grade Celsius, fiecare cameră având în dotare un termometru. Zilnic, temperatura camerelor este notată într-un registru special, potrivit reprezentanţilor ANP.

"Ca urmare a verificărilor efectuate în camera unde a fost cazată deţinuta IRM a rezultat faptul că afirmaţia conform căreia pereţii sunt scrijeliţi, cu urme de sânge, iar în cameră sunt urme de fecale nu corespunde realităţii, aceasta respectând normele igienico-sanitare", menţionează reprezentaţii administraţiei în cadrul comunicatului de presă.

"Cuantumul cheltuielilor alocate pentru întreţinerea unui deţinut în anul 2014 a fost de 535 lei/lună cost mediu şi a rezultat din raportul prevederilor bugetare pentru bunuri şi servicii şi numărul mediu al deţinuţilor din anul menţionat (31.847 deţinuţi). Costul mediu cuprinde cheltuielile cu hrana deţinuţilor, utilităţile (energie electrică, gaze naturale, apă, CLU pentru încălzire şi preparare hrană), materialele pentru curăţenie, carburanţii, reparaţiile curente, medicamente, materiale sanitare, dezinfectanţi, piese de schimb, lenjerie şi accesorii de pat şi altele", adaugă oficialii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Sursa citată menţionează că, în 2014 contribuţia medie lunară la bugetul asigurărilor sociale de sănătate (CASS) pentru un deţinut a fost de 94 lei.

"Referitor la suma de 2.100 lei, vehiculată adesea în spaţiul public, facem precizarea că aceasta cuprinde cheltuielile cu personalul, investiţiile, inclusiv cheltuielile cu bunuri şi servicii detaliate mai sus şi CASS, raportate la numărul mediu de deţinuţi. Toate cheltuielile menţionate reprezintă bugetul integral al instituţiei", subliniează sursa menţionată.

Reprezentanţii ANP susţin că sistemul penitenciar a fost şi este verificat periodic de autorităţile cu atribuţii de control, naţionale şi comunitare.

"Menţionăm că activitatea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unităţilor subordonate a făcut obiectul unor verificări din partea auditorilor Curţii de Conturi a României şi ai Camerelor Teritoriale ale Curţii de Conturi, ultimul control având loc în luna noiembrie 2014. În cadrul misiunilor de audit, respectiv control au fost verificate şi evaluate situaţia, evoluţia şi modul de administrare a patrimoniului public şi privat al statului, precum şi legalitatea veniturilor şi a efectuării cheltuielilor din bugetul de stat alocat instituţiei noastre. Controalele au vizat exerciţiile financiare aferente anilor 2008 - 2013", subliniază ANP.

În ceea ce priveşte respectarea drepturilor deţinuţilor, Administraţia Naţională a Penitenciarelor arată că se face verificări periodice de Corpul de Control al ministrului Justiţiei, dar şi de organisme internaţionale, precum Comitetul pentru Prevenirea Torturii.

În cazul Monicăi Iacob Ridzi, Avocatul Poporului face o anchetă la Secţia exterioară Cluj a Penitenciarului Gherla şi la Spitalul Penitenciar Jilava, verificările urmând să stabilească dacă au fost încălcate drepturile fostului ministru al Tineretului.

Fostul ministru, condamnat la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu, a postat marți  pe blogul personal o scrisoare tulburătoare, în care denunță condițiile inumane din penitenciarul Gherla.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza