Foto Aparatură de peste 50.000 de euro, donată secției de neonatologie a Clinicii „Dominic Stanca” din Cluj

Aparatură de peste 50.000 de euro, donată secției de neonatologie a Clinicii „Dominic Stanca” din Cluj
Donație valoroasă pentru  secția de neonatologie din cadrul clinicii „Dominic Stanca”
Donație valoroasă pentru  secția de neonatologie din cadrul clinicii „Dominic Stanca”
Donație valoroasă pentru  secția de neonatologie din cadrul clinicii „Dominic Stanca”

Organizația Salvați Copiii a dotat astăzi Clinica Obstetrică-Gineocologie cu aparatură în valoare de 50.262 euro. Este vorba despre două echipamente medicale, un incubator de transport complet utilat și un ventilator de transport. Acestea vor fi folosite în Secţia Neonatologie II, unde sunt trataţi anual sute de copiii născuţi prematur.

„Supraviețuirea copiilor prematuri a plecat de la două aparate foarte importante. Vorbim despre incubatorul care asigură menținerea temperaturii constante și aparatul de susținere a respirației, ventilatorul în diverse forme, fără de care cei foarte mici nu pot depăși primele zile după naștere. Ceea ce ne-au adus acum cei de la „Salvați Copiii”, acel ventilator cu transport ne ajută să preluăm de la sala de naștere, dar mai ales de la sala de operații cezariene copiii care au nevoie de susținere respiratorie până în terapia intensivă. Desigur, în primul rând prematurii.

Pentru secție am obținut un ventilator modern, care ne permite să susținem funcția respiratorie a copiilor, fără să fie nevoie de intubare. O manevră agresivă, care are lucruri bune atunci când nu se poate fără ea și suntem obligați să o folosim. Dar care poate să dea și o serie de complicații. Acest ventilator ne permite susținerea respirației în diverse moduri de ventilație, doar prin aport extern fără să fie nevoie să intubăm copiii,” a explicat dr. Ligia Blaga, șef al Secției Neonatologie II. 

La Spitalului Clinic Județean de Urgență sunt tratați anual peste 2.300 de nou-născuți. În ultimii doi ani, unitatea medicală a avut în îngrijire 210 de mame minore și copiii acestora. Medicii menționează că de foarte multe ori nu este suficient să salveze copiii, este importantă și calitatea vieții pe care o vor avea copiii după ce pleacă din maternitate. De aceea, încearcă mereu să se adapteze, ținând pasul cu tot ce este modern și în favoarea copiilor. 

În 2020, 150 de copii născuți prematur din mai multe județe din regiune au necesitat suport respirator și 25 dintre aceștia au avut nevoie de ventilație mecanică invazivă. Ventilatorul donat de Salvați Copiii permite realizarea mai multor tipuri de ventilație noninvazivă. Această dotare a fost posibilă datorită susținătorilor Salvați Copiii și companiei PENNY. Prin programul de dotare a secțiilor de pediatrie și a maternităților din întreaga țară, Salvați Copiii România a dotat până în prezent 102 unități medicale, cu o investiție totală de 7.322.000 euro.

 

Comenteaza