Apostu a scăpat de al doilea dosar la DNA

Apostu a scăpat de al doilea dosar la DNA
Procurorii DNA au clasat al doilea dosar penal care îl viza pe fostul primar Sorin Apostu, au arătat pentru ZIUA de CLUJ surse judiciare. Informaţia a fost confirmată de avocatul Gheorghiţă Mateuţ, apărătorul lui Apostu în procesul de corupţie desfăşurat şi finalizat deja la Curtea de Apel Mureş.

Al doilea dosar instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj pe numele fostului primar al Clujului, Sorin Apostu, a fost clasat, spun surse judiciare, motivul fiind lipsa probelor care să ducă la învinovăţirea acestuia. Apostu era acuzat că ar fi luat mită de la mai multe companii multinaţionale, cum ar fi Carrefour, pentru a le proteja de controalele Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Cluj, unde fostul edil a avut funcţii până în 2004, din 2005 urmând la conducere Alexandru Duma, la propunerea PDL.

În acest dosar complex, procurorii DNA au cercetat 12 contracte pe care le-a avut firma Toralex, aparţinând socrului lui Apostu, cu societăţi comerciale pentru implementarea sistemului de verificare a calităţii produselor, obligatoriu din 2005. Acuzaţia era că firma ar fi încasat onorarii de circa 1.000 de euro lunar pe fiecare contract, dar nu ar fi prestat serviciul specificat în contract. Doi clienţi ai Toralex sunt Carrefour şi OMV, care aveau însă în paralel contracte similare cu o altă firmă cunoscută la nivel naţional. Contractele Toralex erau semnate de soţia lui Apostu, care activa ca jurist în firmă. Societăţile respective ar fi încheiat contracte cu Toralex pentru a "îmblânzi" controalele din DSV Cluj.

În acelaşi dosar, disjuns din cel în care a fost trimis în judecată, procurorii au extins cercetările, în noiembrie 2012, adică exact la un an după arestarea lui Apostu. Extinderea cercetărilor a vizat suspiciuni privind anularea în mod ilegal a mai multor amenzi, cele mai mari fiind trei amenzi de câte 50.000 de lei, aplicate de angajaţii Primăriei unor firme de construcţii sau dezvoltatori imobiliari. Conform surselor judiciare, la acea vreme se estima că paguba produsă astfel bugetului local ar fi de peste 150.000 de lei. Procurorii nu au stabilit însă motivul pentru care Apostu ar fi anulat amenzile şi ce anume ar fi primit în schimbul anulării acestora. Nici reudierile făcute de procurori faţă de soţii Apostu şi faţă de mai mulţi şefi de departamente din Primăria Cluj-Napoca nu au lămurit situaţia, acuzaţiile neputând fi probate, urmarea fiind clasarea dosarului.

În caz a fost cercetat şi Marin Stancu, liderul cultivatorilor de pepeni din Dăbuleni (decedat între timp), şi a constuit pentru Curtea de Apel Mureş, care l-a judecat pe Sorin Apostu pentru luare de mită şi alte infracţiuni de corupţie, un motiv pentru a respinge cererea de eliberare a acestuia din arest, unde a stat timp de zece luni. "Instanţa înţelege să reţină acest aspect, în prezentele considerente, deoarece acest inculpat are, pe rolul organelor judiciare, alte cauze în derulare, pentru comiterea unor fapte similare celor pentru care în prezenta cauză este judecat, iar modul în care, în prezent, se derulează cercetarea judecătorească (ce este de abia la debut), justifică menţinerea sa la dispoziţia instanţei de judecată", motiva Curtea de Apel Mureş respingerea cererii lui Apostu. În septembrie 2012, fostul primar al Clujului a fost eliberat, în urma unui recurs judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ, apărătorul lui Sorin Apostu a confirmat faptul că fostul primar nu mai este cercetat în alte dosare. "Într-adevăr, s-a dat rezoluţie de neîncepere a urmării penale în acel dosar. Eu nu ştiu ca domnul Apostu să mai fie cercetat în vreun dosar", a spus Mateuţ.

Pe de altă parte, Sorin Apostu, dar şi soţia sa, Monica Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia aşteaptă sentinţa Curţii de Apel Mureş, întrucât procesul de corupţie s-a încheiat în 1 iulie

 

Etichete
Comenteaza