Apostu, audiat în instanţă. Vezi ce a spus la Curtea de Apel

Apostu, audiat în instanţă. Vezi ce a spus la Curtea de Apel
Dosarul fostului primar Sorin Apostu şi al omului de afaceri Călin Stoia, în care aceştia sunt acuzaţi de fapte de corupţie, nu se întoarce la DNA. Judecătorul a respins şi excepţiile invocate de apărători la şedinţa de săptămâna trecută.

Instanţa a respins astăzi cererea de retrimitere a dosarului lui Sorin Apostu şi a lui Călin Stoia la procuror. Aspazia Droniuc lipseşte de la înfăţişarea de astăzi, este reprezentată de avocatul său.

UPDATE ora 10.40: Procurorul le-a pus în vedere inculpaţilor că li se reduce pedeapsa cu o treime dacă pledează "vinovat". Sorin Apostu, Călin Stoia şi Monica Apostu pledează "nevinovat".

"Ar fi anormal să pledez vinovat!", a spus Apostu.

UPDATE ora 10.49: Judecătorul citeşte sinteza rechizitoriului. Iniţial pentru Apostu, apoi la cererea avocatului Tiberiu Ban şi pentru Călin Stoia.

UPDATE ora 50.51: Apostu e acuzat de luare de mită prin contractul de consultaţă încheiat cu Stoia, iar Stoia de dare de mită. Suma totală este de 262.000 lei în 18 tranşe între lunile aprilie 2010 şi septembrie 2011. Se citeste şi rechizitoriul împotriva Monicăi Apostu.

UPDATE ora 11.01: Se citeşte rechizitoriul pentru Aspazia Droniuc. Aceasta este acuzată că a dat peste 200.000 lei prin două contracte de asistenţă juridică încheiate cu Monica Apostu.

UPDATE ora 11.05: "Nu sunt vinovat. Îmi menţin toate declaraţiile date în faza de urmărire penală şi în faţa instanţei", a spus Sorin Apostu. "Nu am avut cunoştinţă că Aspazia avea contracte cu RATUC, până când am fost arestat.

Nu am încercat să îl influenţez pe directorul RATUC să încheie acele contracte. Regiile sunt subordonate Consiliului Local şi au buget propriu. Cu directorul RATUC mă întâlneam de 2-3 ori pe an. Pe linie politică directorul regiei a fost consilier judeţean din partea PSD. Directorul adjunct a fost consilier local tot din partea PSD", a mai spus acesta.

UPDATE ora 11.30: "Nu am avut nicio legătură cu contractele încheiate între Aspazia şi soţie. Nu ştiam de ele.

Contractul de asigurare a fost semnat direct de Neag şi de directorul Unita Cluj, Remus Lăpuşan, care e consilier local. Nu mi s-a cerut, nu puteam şi nu am intervenit pentru contract", susţine Apostu.

UPDATE ora 11.45: Sorin Apostu reia în faţa instanţei argumentele cu care susţine că nu ar fi putut influenţa semnarea contractului de salubritate cu Brantner.

UPDATE ora 11.50: "Nu e adevărat că nu am retras bani de pe card. Am retras 43.000 lei în 2010 şi 37.000 lei în 2011. Sunt angajat şi la USAMV. De acolo nu am retras banii. M-am gândit să fac o economie.

Nu am beneficiat de foloase necuvenite ca primar. Nu ştiam că Primăria a beneficiat de carduri de carburant de la Rosal. Nu ştiu cum au ajuns la mine acasă. Nu ştiam că sunt folosite de soţie", punctează fostul primar.

UPDATE ora 12.09: Apostu spune că îl cunoaşte pe Stoia de 10 ani şi că sunt în relaţii de prietenie. "Nu mi-a spus niciodată că are contract de consultanţă cu soţia mea". Întrebat cum a cunoscut-o pe Aspazia, acesta spune că o ştie de 10 ani de când ea lucra în presă dupa care, a fost membră a PD. "Nu eram în relaţii de prietenie, ci de amiciţie. Nu ştiu sigur dacă Aspazia o vizita pe soţia mea acasa".

Fostul edil spune că nu a consultat niciodată evidenţa contractelor încheiate de Monica Apostu. "Nu am verificat registrele de încasări şi nu i-am cerut să-mi spună sumele, doar la sfârşitul anului pentru declaraţia de avere".

UPDATE ora 12.21: "În ce priveşte telefoanele de acasă, funcţionale erau doar două pentru mine şi două pentru soţie. Restul erau nefuncţionale, vechi sau primite la promoţie", a declarat Sorin Apostu.

"Nu ştiam de activitatea curentă a soţiei. Eu lucram de la 7.30 la miezul nopţii. Soţia lucra într-un birou de la etajul casei care avea intrare separată".

În acest moment, instanţa a luat cinci minute pauză după care urmează ca Apostu să semneze declaraţia pe care a dat-o în sala de judecată. Urmează să fie audiaţi şi restul inculpaţilor în dosar, respectiv Călin Sotia, prezent şi el în boxa acuzaţilor şi a Monicăi Apostu. Aspazias Droniuc lipseşte.

Apostu semnează declaraţia dată în faţa instanţei.

UPDATE ora 12.58: Este audiat Călin Stoia. "Vreau să încep prin a spune că sunt absolut nevinovat. Menţin declaraţiile date în faza de urmărire penala."

"Nu se poate spune că acest contract s-a desfăşurat în bune condiţii. A fost un război între Brantner-Vereş şi Primărie. Înainte operam în tot oraşul, iar după licitaţie am salubrizat doar jumătate. În plus am fost amendaţi de Primărie în multe cazuri. Nu aveam niciun interes ca acest contract să fie semnat mai repede. Cu fiecare zi cu care contractul era semnat mai repede Brantner pierdea zeci de mii de euro".

UPDATE ora 13.58: "Nu am primit niciodată acte sau facturi emise de Monica Apostu, de la Sorin Apostu", a spus Stoia.

UPDATE ora 14.08: La percheziţia informatică, în calculatorul lui Sorin Apostu a fost găsit un fişier "Total Trading" cu documentul "Due dilligence 1". "Se referă la un raport de audit pe care l-am cerut cabinetului Monicăi Apostu. Am reziliat contractul cu Monica Apostu datorită complexităţii activităţii firmei. Era nevoie de un contract la nivel naţional. Nu am apelat la Apostu pentru sprijin în relaţiile personale sau profesionale", a spus Stoia.

UPDATE ora 14.16: Declaraţia omului de afaceri Călin Stoia s-a încheiat. La solicitarea avocaţilor inculpaţilor s-a luat încă o pauză de cinci minute. Urmază declaraţiile Monicăi Apostu.

UPDATE ora 15.00 Monica Apostu susţine că e nevinovată şi că nu a vorbit cu soţul ei despre contractele de consultanţă încheiate.

UPDATE ora 15.01 "Eu personal au încheiat cu Aspazia contractele de asigurare RCA şi Casco", spune ea.

UPDATE ora 16.11 Instanţa pune în discuţie măsura arestului pentru cei doi inculpaţi aflaţi deja în arest preventiv de trei luni.

UPDATE ora 16.15 Tiberiu Ban invocă demisia din funcţie a fostului primar Sorin Apostu, care a renunţat la funcţie în urmă cu trei zile.

UPDATE ora 17.15 Următorul termen a fost fixat pentru 9 martie. Cei doi rămân în arest.

Etichete
Comenteaza