Apostu şi Stoia rămân în arest; ÎCCJ le-a respins recursul. Mateuţ: "Se admit recursuri care nu ar trebui admise şi se resping celelalte"

Apostu şi Stoia rămân în arest; ÎCCJ le-a respins recursul. Mateuţ:
Fostul primar din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, şi omul de afaceri Călin Stoia rămân în arest, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a respins recursul, în această seară.

Recursul acestora la măsura arestării preventive se judecă astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Cauza urma să fie analizată dimineaţă, dar din cauza numărului mare de cazuri ce trebuiau analizate de completul de judecată, decizia a rămas în pronunţare şi la această oră.

Avocaţii celor doi, Gheorghiţă Mateuţ şi Sergiu Bogdan, spun că se aşteaptă la un verdict în cursul acestei după-amieze. Dacă decizia judecătorilor va fi una favorabilă inculpaţilor, aceştia ar putea fi puşi în libertate imediat.

Apostu şi Stoia sunt judecaţi în lipsă la ÎCCJ; aceştia se află încarceraţi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla, fiind reprezentaţi de avocaţi. 

Fostul primar este acuzat de fapte de corupţie într-un dosar cu 3.000 de pagini, iar Stoia, că i-a dat mită pentru facilitarea contractului de salubrizare a municipiului, având în vedere că ultimul este director general al Brantner-Vereş, companie care salubrizează jumătate din Cluj-Napoca.

UPDATE 20.12 Apostu şi Stoia vor rămâne în arest; recursurile acestora au fost respinde de ÎCCJ. "Se admit recursuri care nu ar trebui admise şi se resping celelalte; mergem înainte", a spus avocatul lui Sorin Apostu, Gheorghiţă Mateuţ, pentru ziuadecj.ro.

UPDATE 2 Avocatul omului de afaceri Călin Stoia, Sergiu Bogdan, cataloghează decizia de astăzi a instanţei ca fiind fără "nicio raţiune şi logică". El spune că în pledoaria sa a subliniat şi decizia primarului din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, de a demisiona din funcţie, după ce Curtea de Apel Cluj a motivat, în respingerea anterioară a unui recurs similar, că Apostu s-ar putea folosi de funcţie pentru a influenţa mersul dosarului. Apostu şi-a dat ulterior demisia din funcţie. În plus, spune Bogdan, în alte cazuri siumilare, "celebre, de televizor", inculpaţii nu au rămas atât timp în arest preventiv cât au stat Stoia şi Apostu. "În plus în toate celelalte dosare celebre inculpaţii au fost judecaţi în stare de libertate. E o întrebare simplă, oricine se poate uita pe net să vadă cît au stat arestaţi alţii, în dosare celebre. Niciodată nu s-a stat în arest trei luni", a spus Bogdan pentru ziuadecj.ro. 

Dosarul celor doi ar urma să fie analizat de Curtea de Apel Târgu Mureş, după ce avocaţii au cerut strămutarea dosarului de la Cluj, invocând printre altele presiunea mediatică. Următorul termen nu a fost fixat.

Comenteaza