Apostu, “ţinut” după gratii de următorul dosar: “Carrefour”

Apostu, “ţinut” după gratii de următorul dosar: “Carrefour”
Noul dosar care i se pregăteşte lui Sorin Apostu de către procurorii DNA, în care este anchetat pentru luare de mită de la multinaţionale şi companii precum Carrefour sau Kiat, este unul dintre motivele care îl ţin în continuare în arest.

Curtea de Apel Mureş a respins vinerea trecută o nouă cerere de liberare sub control judiciar depusă de avocaţii lui Sorin Apostu. Argumentele apărătorilor pentru judecarea în libertate a fostului primar al Clujului nu au fost suficiente pentru judecătoarea Mihaela Creţu, magistratul căruia i-a fost repartizat voluminosul dosar. În motivarea hotărârii de respingere a cererii de liberare sub control judiciar se arată că "ar exista pericolul, cu potenţial mărit, ca inculpatul să se angreneze, din nou, în sfera ilicitului penal." Motivul principal este faptul că Apostu e cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un nou dosar, disjuns din cercetarea iniţială, ce priveşte alte acuzaţii de luare de mită, de această dată de la companii importante care derulează afaceri la Cluj.

"Instanţa înţelege să reţină acest aspect, în prezentele considerente, deoarece acest inculpat are, pe rolul organelor judiciare, alte cauze în derulare, pentru comiterea unor fapte similare celor pentru care în prezenta cauză este judecat, iar modul în care, în prezent, se derulează cercetarea judecătorească (ce este de abia la debut), justifică menţinerea sa la dispoziţia instanţei de judecată", motivează Curtea de Apel Mureş respingerea cererii lui Apostu. Potrivit unor surse judiciare, DNA urmează să-l trimită în judecată pe fostul primar, în acest nou dosar, la sfârşitul verii.

Sursele ZIUA de CLUJ au arătat că procurorii DNA cercetează în acest nou dosar de corupţie 12 contracte pe care le-a avut firma Toralex, aparţinând socrului lui Apostu, cu societăţi comerciale pentru implementarea sistemului de verificare a calităţii produselor, obligatoriu din 2005. Firma ar fi încasat onorarii de circa 1.000 de euro lunar pe fiecare contract, dar nu ar fi prestat serviciul specificat în contract. Doi clienţi ai Toralex sunt Carrefour şi OMV, care aveau însă în paralel contracte similare cu o altă firmă cunoscută la nivel naţional. Contractele Toralex erau semnate de soţia lui Apostu, care activa ca jurist în firmă. Societăţile respective ar fi încheiat contracte cu Toralex pentru a "îmblânzi" controalele din partea Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Cluj, unde Sorin Apostu a avut funcţii până în 2004, din 2005 urmând la conducere Alexandru Duma, la propunerea PDL. În dosar sunt vizate şi relaţiile lui Apostu cu firmele Kiat şi Electrogrup, societăţi contractante ale Primăriei Cluj-Napoca. Apostu ar fi beneficiat de foloase materiale, dar şi de excursii în străinătate din partea firmelor amintite.

Între motivele care îl ţin pe fostul primar în arest se află şi probatoriul administrat în cauza aflată deja în judecată, atât cel realizat de DNA (înscrisuri ridicate cu ocazia percheziţiilor, convorbiri telefonice interceptate, declaraţii de martori), cât şi cel ce reiese din declaraţiile martorilor audiaţi până în prezent. Astfel, instanţa arată că toate aceste probe "demonstrează că, dacă s-ar admite această nouă petiţie, ar exista pericolul, cu potenţial mărit, ca inculpatul să se angreneze, din nou, în sfera ilicitului penal".

Multitudinea de cartele telefonice pe care le folosea fostul primar înainte de momentul arestului, într-un circuit închis, este un alt motiv care conduce la concluzia că acesta şi-ar continua activitatea infracţională, spune judecătoarea Mihaela Creţu. "Posibilitatea reangajării inculpatului în sfera ilicitului penal rezultă din faptul că, la momentul supunerii sale măsurii preventive a arestului, acesta utiliza mai multe cartele telefonice, numere de telefon ale unora dintre acestea fiind cunoscute doar de un număr foarte restrâns al prietenilor săi. O parte din numere de telefon astfel utilizate de inculpat trebuiau să fie utilizate de persoanele cărora inculpatul le comunica aceste numere, doar în anumite situaţii şi în anumit interval orar", se specifică în motivare.

La ultimul termen de judecată, în 25 iunie, avocatul Gheorghiţă Mateuţ, apărătorul soţilor Apostu, a depus mai multe dosare în probatoriu, cu documente care, în opinia sa, ar demonstra faptul că fostul primar şi soţia sa sunt nevinovaţi şi că Monica Apostu ar fi avut activitate ca avocat, în ciuda faptului că procurorii DNA au precizat în rechizitoriu că aceasta se afla într-o "vacanţă perpetuă". Însă tocmai numărul mare de înscrisuri a avut, se pare, un efect contrar asupra magistratului însărcinat cu judecarea cauzei.

"Deşi s-a invocat faptul că împotriva sa nu există date concrete, (astfel cum sunt acestea interpretate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în decizia în interesul legii nr. 17/2011), care să justifice supunerea sa în continuare celei mai drastice măsuri preventive, instanţa nu poate împărtăşi această idee şi prin prisma faptului că la termenul de judecată din 25 iunie a.c. inculpatul, prin apărătorul său ales, a formulat multiple cereri de apărare, la care a ataşat foarte multe înscrisuri, cereri care se impun a fi analizate, după ce concludenţa, pertinenţa şi utilitatea lor va fi pusă în discuţia părţilor cu respectarea prevederilor art. 289 Cod procedură penală, bineînţeles, după ce în prealabil, toţi participanţii la această cauză vor studia vastele înscrisuri ataşate la aceste cereri, şi care se situează la nivelul sutelor de pagini", se arată în motivare.

Conţinutul convorbirilor telefonice interceptate în acest dosar este adus în discuţie de magistratul Curţii de Apel Mureş, iar concluzia la care ajunge este aceea că se impune menţinerea lui Apostu în arest. "Există la dosarul cauzei probe din care, în opinia instanţei, rezultă date concrete, care justifică părerea că, lăsat în libertate, inculpatul ar avea un potenţial ridicat de angrenare a sa în sfera ilicitului penal, deoarece din conţinutul convorbirilor telefonice, autorizate a se efectua în prezenta cauză, a rezultat că acesta, paralel activităţii de primar al municipiului Cluj-Napoca, ce era abilitat să o îndeplinească, şi-ar fi desfăşurat activitatea infracţională pentru care se află în faţa instanţei de la Târgu Mureş, dar şi activitatea infracţională pentru care prin rechizitoriul DNA - SERVICIUL TERITORIAL CLUJ, din 22 decembrie 2011 s-a disjuns cauza pentru efectuarea de cercetări", se arată în documentul citat.

În motivare se face referire la convorbirile telefonice dintre Monica Apostu şi cealaltă inculpată în dosar, femeia de afaceri Aspazia Droniuc, de la care fostul primar ar fi luat mită: "Din conţinutul convorbirilor telefonice desfăşurate între două dintre inculpatele cauzei reiese că inculpatul petent, în desfăşurarea activităţii infracţionale imputate, ar fi apelat şi la concursul altor persoane, ca de exemplu soţia sa, faţă de care manifesta încredere".

Durata arestului preventiv în cazul lui Apostu, ce ajunge în curând la opt luni, nu poate fi în nici un caz considerată ca depăşind termenul rezonabil, crede judecătoarea Creţu. "Din momentul la care instanţa a fost sesizată cu soluţionarea cauzei, iniţial la Curtea de Apel Cluj, ulterior la Curtea de Apel Târgu Mureş, cauza aceasta nu a suferit amânări nejustificate, instrumentarea ei se realizează cu celeritate, şi cu stricta respectare a principiului «egalităţii armelor» între toţi participanţii cauzei. Speţa pendinte prezintă un specific deosebit, nu prin numărul persoanelor acuzate, ci prin multitudinea acuzelor ce planează asupra fiecăruia, prin intervalul de timp substanţial mare, în care se susţine de către acuzatori că s-ar fi desfăşurat activitatea infracţională imputată inculpaţilor, prin calitatea pe care o aveau aceştia, prin calitatea pe care o au martorii ce au fost audiaţi şi care urmează a fi audiaţi în cauză, atât în acuzare, cât şi în apărare(au ocupat funcţii de demnitate publică, funcţii de conducere la nivelul unor agenţi economici de interes local sau naţional)", argumentează instanţa, precizând că s-au respectat prevederile Codului de procedură penală, precum şi cele ale Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Avocat: "Nu se poate menţine arestul pentru un alt dosar"

Sentinţa Curţii de Apel Mureş a fost atacată de avocaţii lui Apostu cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Avocatul Tiberiu Ban, de asemenea apărător al soţilor Apostu, spune că noul dosar care îl vizează pe fostul primar nu este o justificare pentru menţinerea sa în arest. "O măsură procesuală precum menţinerea arestului se ia doar pentru corecta derulare a procesului. Nu se poate justifica o asemenea menţinere a arestului pe ideea că mai există un dosar. Teoretic, doar procurorul ar fi putut să ceară o arestare pentru acel dosar aflat în lucru, însă acest lucru nu este posibil, Sorin Apostu fiind deja arestat. În dosarul de care se face vorbire nu apare Monica Apostu, care are calitatea de avocat şi poate fi judecată doar de Curtea de Apel. Prin urmare, cazul va fi de competenţa Tribunalului Cluj. Cum se poate exprima Curtea de Apel Mureş asupra unui dosar care nu este de competenţa sa?", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Tiberiu Ban.

Apostu se plânge de lipsa banilor

Sorin Apostu s-a plâns în faţa instanţei, când s-a judecat cererea sa de eliberare din arest, că familia sa a avut mult de suferit, atât din punct de vedere material, cât şi moral. "Dată fiind durata arestării preventive, care a devenit una considerabilă, familia sa a suferit puternice prejudicii materiale, dar mai ales de natură morală, considerând că măsura arestării preventive nu se mai justifică la acest moment procesual", a invocat avocatul său în pledoaria pentru liberarea sub control judiciar a clientului său.

Comenteaza