Asociaţia care hrăneşte, cu câţiva lei, nevoiaşii Clujului a primit o bucătărie de la Primărie

Asociaţia care hrăneşte, cu câţiva lei, nevoiaşii Clujului a primit o bucătărie de la Primărie
| Foto: Arhiva

Asociaţia "O masă caldă" a primit de la Primăria Cluj-Napoca un spaţiu permanent care va avea statut de bucătărie.

În noua bucătărie de pe strada Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 108, ap.25, Corp A, voluntarii asociaţiei vor prepara zilnic mâncare caldă, care va fi transportată, ulterior, în caserole, către beneficiarii programului - copii, tineri şi persoane cu o situaţie materială precară, şomeri, vârstnici şi persoane fără adăpost, persoane abandonate, familii cu venituri mici etc.

Povestea "O masă caldă"

În 1 iunie 2013, un grup de voluntari neafiliați vreunei asociații, format la inițiativa Cosminei Paul, gătesc pentru prima dată 50 de porții de mâncare caldă la Cantina Primăriei de pe strada Emil Zola, acestea fiind împărțite în Piața Muzeului unui grup de persoane cu venituri reduse. George Jiglău și Cosmina Paul s-au implicat în anii 2013 şi 2014, iar către sfârșitul anului 2014 Raimonda Boian preia coordonarea cantinei din Piața Muzeului și își formează echipe cu care coordonează prin rotație activitatea.

A doua cantină din Cluj-Napoca a fost deschisă de Remus Florea, la Centrul Social de Urgență, împreună cu medicii de la Psihiatrie Infantilă Cluj-Napoca. În 2015 a predat coordonarea cantinei Roxanei Elena Ferezan.

Începând cu octombrie 2014, George începe coordonarea celei de-a treia cantine, la Cafeteria Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării. Din noiembrie 2014, odată cu semnarea protocolului cu Direcția Generală de Asistență Socială, se deschide prima cantină în București, la Centrul OMINIS, a patra în țară, pentru 100 de mese destinate pensionarilor din Apărătorii Patriei. În 2017 a fost inaugurată şi o bucatarie mobilă, pentru că nu e permis legal să se transporte mâncarea dintr-un sector în altul, pentru că o singură locaţie limitează accesul beneficiarilor şi a voluntarilor, etc.

În prezent, "O masă caldă" îşi desfăşoară activitatea în 9 bucatarii din ţară, pentru peste 700 de persoane: 4 sunt localizate în Cluj-Napoca, 3 în București, 1 în Bistriţa şi 1 în Satu Mare. Programul se bazează exclusiv pe voluntariat, pe donații și pe un management inteligent al resurselor.

Aplicaţie privind combaterea risipei alimentare

Asociaţia O Masă Caldă a dezvoltat aplicaţia ShareFood din dorinţa de a crea o reţea de donatori şi beneficiari de hrană din cadrul unei comunităţi, contribuind astfel la reducerea risipei alimentare.

Aplicaţia se adresează persoanelor juridice din zona alimentaţiei publice, organizare evenimente (firme de catering, restaurante, hipermarketuri care comercializează mâncare caldă etc), care doresc să doneze mâncarea rămasă neconsumată.

Beneficiarii pot fi asociaţii/organizaţii/instituţii care au ca scop susţinerea persoanelor defavorizate din cadrul unei comunităţi, fiind incluşi aici copii, tineri şi persoane cu o situaţie materială precară, şomeri, vârstnici şi persoane fără adăpost, persoane abandonate, familii cu venituri mici etc.

Printre primii care au deschis cont de beneficiar se află Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Aplicaţia este disponibilă pentru device-uri cu sistem de operare Android. Orice solicitare de creare de cont este aprobată de administratorul aplicaţiei, care verifică corectitudinea datelor înscrise, după codul de identificare fiscală.

Aplicaţia este accesibilă la nivel naţional. Până în acest moment există cereri de validare conturi de donatori şi beneficiari din Cluj-Napoca, Bistrița şi Târgu Mureș.

Comenteaza