Asociaţia Pro Dreptatea (Roşia Montană): Numai mineritul poate asigura bunăstarea

Asociaţia Pro Dreptatea (Roşia Montană): Numai mineritul poate asigura bunăstarea

Asociaţia Pro Dreptatea din Roşia Montană afirmă, într-o scrisoare deschisă trimisă ministrului Culturii, că "numai mineritul poate asigura bunăstarea acestei zone şi fondurile necesare restaurării patrimoniului".

Redăm mai jos conţinutul integral al scrisorii deschise:

"Asociația Pro Dreptatea

Scrisoare deschisă către Ministrul Culturii și Patrimoniului Național, dl. Kelemen Hunor
 
Roşia Montană, 15 iulie 2011
Stimate Domnule Ministru,
Am aflat cu mândrie că patrimoniul cultural de la Roșia Montană are acum la dispoziție o sumă uriașă, 70 de milioane de dolari! În acest fel, suntem convinși că localitatea noastră va ajunge, în următorii ani, să rivalizeze cu succes cu orice alt sit important din Europa, ca nivel de punere în valoare.
Este nevoie de mulţi bani pentru ca patrimoniul şi valorile culturale ale Roşiei Montane să fie puse în valoare. Noi, oamenii de aici, avem convingerea că numai mineritul poate asigura bunăstarea acestei zone şi fondurile necesare restaurării patrimoniului. RMGC a cercetat deja patrimoniul, prin programul Alburnus Maior, și a restaurat deja prima casă din centrul istoric al Roșiei Montane. O dată cu dublarea bugetului de patrimoniu, avem convingerea ca toate planurile de revitalizare și restaurare se vor realiza.
Aşa cum au demonstrat ultimii ani, singura şansă reală pentru patrimoniul Roşiei Montane este un parteneriat public-privat, sub coordonarea autorităţilor locale şi a specialiştilor şi ne bucuram că s-a făcut un pas important în această direcţie prin decizia Ministerului Culturii.
Vrem patrimoniu şi turism, dar împreună cu dezvoltarea industrială la Roşia Montană. Suntem convinşi că la încheierea proiectului minier va exista aici un sat nou, centrul vechi al comunei Roşia Montană restaurat, muzeu, hoteluri, restaurante şi infrastructură modernizată, vestigii redate circuitului turistic și o comunitate prosperă.
Vă dorim succes în finalizarea planurilor Dvs.!
 
ONG Pro Dreptatea"

Comenteaza