Atentatul cu bombă de la Piatra Neamţ a închis oraşul

Atentatul cu bombă de la Piatra Neamţ a închis oraşul
Procurorii DIICOT au dejucat un atentat cu o bombă militară la Piatra-Neamț. Orașul este închis până când bomba va fi dezamorsată. Este vorba de un dispozitiv explozibil C4, de proveniență americană.

UPDATE 9.50. Bomba avea 4 kilograme de explozibil, echivalentul a 5,5 TNT și dacă ar fi explodat ar fi făcut pagube pe o rază de 350 de metri.

UPDATE 9.10. Potrivit unor surse, mașina era la 1,5 metri de bloc și era setată ca atunci când șoferul apasă pedala de accelerație să fie detonată. Explozibilul era atât de puternic încât ar fi produs avarii foarte serioase blocului din apropiere. Pirotehniștii lucrează în continuare la dezamorsarea bombei.

UPDATE 8.30: Polițiștii au evacuat locatarii din blocul care se află în apropiere de parcarea în care se află mașina.

UPDATE 8.00. Întreaga acțiune de dejucare a atentatului a fost dejucată de procurorii D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Neamț, împreună cu ofiţeri de politie judiciară din cadrul BCCO Bacau şi SCCO Neamţ. Aceștia au depistat în flagrant trei persoane, „membri ai unei grupări specializate în săvârşirea de infracţiuni de violenţă - omor calificat, distrugere calificată şi acte de terorism".

„În sarcina învinuiţilor se retine că, sub coordonarea liderului grupării, învinuitul P.D., de 43 de ani, au amplasat un dispozitiv exploziv artizanal sub un autoturism, în vederea suprimării vieţii părţii vătămate B.M., proprietarul autoturismului.

Din primele verificări, a rezultat că dispozitivul artizanal conţinea cantitatea de aproximativ 1 kilogram substanţă explozivă, probabil C4, iar detonarea urma a fi realizată mecanic.

Membrii gruparii intenţionau să distrugă prin incendiere şi două spaţii comerciale, amplasate pe raza municipiului Piatra Neamţ, aparţinând altor două părţi vătămate, activitaţi care nu s-au realizat, urmare a intervenţiei organelor de urmărire penală.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de art. 8 din Legea nr. 39/2003, art. 217 alin. 1 şi 4 Cod penal, art. 174, 175 alin. 1 lit. a şi e Cod penal şi art. 32 din Legea nr. 535/2004.

Suportul tehnic si informativ a fost asigurat de catre Serviciul Român de Informaţii, DGIPI şi S.O.S. Bacau", au transmis reprezentanții DIICOT, arată evz.ro.

La sediul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Neamt au fost aduse 6 persoane în vederea audierii, procurorii D.I.I.C.O.T. urmând a dispune măsurile legale în cauză, după finalizarea audierilor.

Clanurile interlope erau monitorizate de mai multe luni de DIICOT. Potrivit unor surse judiciare, trei persoane au fost prinse în flagrant în momentul în care încercau să monteze dispozitivul sub un autoturism. Cei trei ar fi avut un complice. Acțiunea procurorilor este în derulare. Bomba a fost pusă sub maşina lui Bogdan Mararu, fratele interlopului Gheorghe Mararu care a murit împuşcat în 2010. Geniştii şi pirotehniştii s-au deplasat la faţa locului şi vor interveni în scurt timp.

Împușcat de Cristian Chilat

Bogdan Mararu (36 ani) a fost una dintre victimele atacului de la 14 noiembrie 2010, de la Cafe Latoni. Atunci, Cristian Chilat a intrat într-un bar din Municipiul Piatra Neamț, având asupra sa un pistol încărcat cu șapte cartușe (pentru care nu poseda permis de port-arma) din care a tras trei focuri de arma (în zona toracica) asupra victimei Gheorghe Mararu, cu care era în relaâii de dusmănie și care se afla în aceeasi locație împreună cu fratele sau, Bogdan Mararu, si cu alte doua persoane.

Falău a fost obligat la plata daunelor

Cristian Chilat, zis Falău a fost condamnat definitiv la 19 ani de detenție și va trebui să plătească și daunele către familia lui Gheorghiță Mararu, ucis pe 14 noiembrie 2010 în cafeneaua din Piatra Neamț. Așa cum se pronunțaseră în primă instanță și magistrații Tribunalului Neamț, Falău este obligat să plătească o sumă fabuloasă, respectiv 780.000 de euro și 128.000 de lei (1,2 miliarde de lei vechi).

Cămătarii Moldovei

Interlopii din clanul Mararu şi-au început ascensiunea cu schimbul valutar efectuat în faţa unui magazin din centrul oraşului. Au evoluat la traficul cu maşini, multe furate, pentru care Bogdan Anton şi Gheorghe Cătălin au fost condamnaţi la închisoare cu executare, în martie 2006. Au scăpat doar cu condamnări fără executare la instanţa superioară, în ianuarie 2008. Familia s-a reprofilat apoi pe cămătărie şi, în ultimii ani, în domeniul afacerilor imobiliare.

Comenteaza