Atenţie la produsele de post! Vezi ce găseşti pe rafturi VIDEO

Atenţie la produsele de post! Vezi ce găseşti pe rafturi VIDEO
Aveţi grijă cu ceea ce mâncaţi în postul Paştelui, altfel vă puteţi alege cu grave probleme de sănătate! Avertismentul vine din partea medicilor nutriţionişti. În această perioadă, rafturile magazinelor s-au umplut cu produse de post, iar diferenţele de preţ sunt minime.

Magazinele sunt invadate de produse care au la bază ingrediente vegetale. Credincioşii care ţin postul Paştelui au suficiente opţiuni, unele la preţuri accesibile.

De exemplu, un pate de post costă 2,4 lei iar unul de pui 1,7 lei. Există chiar şi iaurturi de post la preţul de 1,9 lei, în timp ce un iaurt normal e 1,8 lei. Surprinzător cozonacul de post este chiar mai ieftin 7,3 lei spre deosebire de cel tradiţional care costă 7,9 lei. Aşadar fie că alegeţi să mâncaţi de post sau nu, în final preţul unei mese va fi  acelaşi.

Specialiştii spun că O alimentaţie sănătoasă trebuie să fie bazată pe cereale, legume, fructe, carne, ouă şi lactate. În timpul postului o mare parte dintre aceste produse nu pot fi consumate. Nutriţioniştii recomandă găsirea unor alimente care să le înlocuiască.

"Carnea roşie poate fi înlocuită cu leguminoase de tip fasole, mazăre, linte sau soia. Pot fi combinate foarte bine paste, cu cartofi", spune nutriţionistul Nicolae Hâncu. "Există nenumărate meniuri de pregătire a soiei şi chiar a fasolei. Să ne reîntoarcem deci spre aceste produse care sunt extrem de importante", adaugă el.

Privarea organismului de vitaminele şi proteinele care se regăsesc în produsele interzise în acestă perioadă poate cauza chiar grave probleme de sănătate.

"Lumea creştină ştie foarte bine că postul este în primul rând spiritual şi apoi nutriţional. Nu cumva dintr-un exces de zel nutriţional să ajungă la daune de sănătate", spune Hâncu.

Un regim drastic duce la deficienţe de calciu şi magneziu şi la carenţe de fier. Persoanele care suferă deja de tulburări digestive trebuie să acorde o atenţie deosebită postului.

Reporter: Andreea Popa
Imagine: Lorant Ersek

Comenteaza