Au început alegerile pentru noul rector UBB. Circa 1.600 de persoane sunt aşteptate la urne FOTO / VIDEO

Au început alegerile pentru noul rector UBB. Circa 1.600 de persoane sunt aşteptate la urne FOTO / VIDEO
Alegerile pentru funcţia de rector al Universităţii Babeş Bolyai (UBB) au început în urmă cu mai bine de o oră, iar aproximativ 1.600 de persoane, cadre didactice, cercetători şi studenţi vor vota noul conducător al celei mai mari universităţi din Transilvania.

Candidaţii pentru funcţia de rector al UBB sunt profestorii Cristina Ciumaş, Decebal-Radu Ciurchea, Ioan-Aurel Pop, Daniel David şi Eniko Vincze.

Răzvan Nistor, preşedintele comisiei de alegeri de la UBB susţine că până acum nu au fost probleme şi că totul se desfăşoară conform planificării.

"De dimineaţă, de la ora 9, s-a deschis secţia de votare. Fiecare facultate are biroul ei de vot, la fel şi cercetătorii şi studenţii. Fiecare elector pe baza documentului de identitate primeşte ştampila cu sigla UBB, buletinul de vot şi semnează în tabelul de prezenţă în care se concretizeză faptul că a participat la vot. Apoi, se intră în cabinele de vot, se exprimă opţiunea şi se introduce votul în urnă", a declarat Răzvan Nistor.

Conform acestuia pe listele de alegători ale UBB se află 1.581 de electori dintre care 155 sunt studenţi, membrii în consiliile profesorale ale facultăţilor şi în Senatul UBB. Restul de 1.426 de electori sunt cadre didactice şi cercetători cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată.

Procesul de votare se va derula până la ora 17.

"În curând se va ştii numele noului rector. Sperăm ca în cursul zilei de astăzi să putem afla. Dacă nu, vom afla care sunt cei doi candidaţi care vor intra în turul doi", a mai spus Nisotr.

La Colegiul Academic al UBB există 13 cabine de vot, 7 urne pentru introducerea votului şi aproximativ 50 de persoane care fac parte din comisia de alegeri sau care sunt observatori ai alegerilor.

Citeşte aici mai multe despre candidaţii la funcţia de rector a UBB.

UPDATE ora 10.40: Printre universitarii care au votat până la această oră pentru alegerea unui nou rector al UBB se numără deputatul Daniel Buda, preşedintele PDL Cluj.

"În primul rând, noul rector va trebui să implemtenze noua lege a educaţiei, să fie un garant al respectării legii învăţământului. Mă aştep să dezvolte universitatea şi să consfiinţească statutul UBB ca fiind o universitate de renume mondial la o universitate care este un nume în învăţământul mondial", spus Buda.

El crede că viitorul rector va avea un mandat dificil în următorii patru ani.

"Până la urmă noul rector nu o să aibă un mandat foarte liniştit pentru că este o universitate cu multe orgolii, este o universitate care în timp a fost măcinată de diverse asperităţi. Cred că e foarte important să nu se ia niciodată în discuţie separarea UBB pentru că sub acest aspect au mai fost de-alungul timpului încercări. Candidatul cel mai potrivit este cel pe care l-am votat eu", a punctat Buda.

UPDATE ora 11.25: Eniko Vincze, Ioan-Aurel Pop şi Cristina Ciumaş au ajuns au venit la vot.

 

UPDATE ora 12.00: Academicianul clujean, Ioan-Aurel Pop, a votat pentru noul rector în jurul orei 11 şi şi-a exprimat încrederea în electorii UBB.

"Am încredere în înţelepciunea lor. Sunt convins că vor alege foarte bine fiindcă ne aflăm în faţa unei elite intelectuale care nu are nevoie de foarte multă instruire în legătură cu sistemul de vot", a spus Pop.

 

 

El crede că în cazul în care va fi ales va duce mai departe universitatea "numai cu ajutorul acestor alegători în care am încredere pentru că universitatea e o interprindere colectivă şi de o mare, mare solidaritate".

 

 

 

 

Vezi aici declaraţia sa:

Şi Cristina Ciumaş a votat până la această oră.

"Eu am plecat în această comeptiţie cu convingerea şi cu credinţa că voi învinge şi, în acelaşi timp, pot să respect o opţiune a comunităţii academice oricare ar fi ea. E o responsabilitate enormă, deosebită şi sper să-i fac faţă", a psus Ciumaş, care speră ca UBB să ajungă în top 500 universităţi.

 

 

 

Vezi declaraţia Cristinei Ciumaş:

 

 

Cea de a treia candidată la funcţia de rector, Eniko Vincze, crede că alegeile de la UBB sunt unicat în România.

"UBB este din nou în avangardă faţă de celelalte universităţi din ţară pentru că e singura universitate unde s-au derulat alegerile în acest mod. Sper să vină câţi mai mulţi electori astăzi, să nu aştepte turul doi şi să îşi dea votul pe baza analizelor pe care le-au făcut asupra programelor noastre şi asupra dezbaterilor pe care le-am avut" .

 

 

 

 

 

 

 

Vezi aici ce spune Vincze:

UPDATE ora 12.10: Potrivit surselor ziuadecj.ro, există persoane care acuză că locaţia desfăşurării alegerilor, respectiv Colegiul Academic al UBB a fost aleasă special pentru că nu se găsesc locuri de parcare, iar unii ar fi tentaţi să renunţe la vot.

UPADTE ora 13.25: Fostul negociator şef al României cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş, s-a prezentat în urmă cu câteva minute la Auditorium Maximum. Întrebat de către reporterul ziudecj.ro cu ce gânduri a venit la alegerile pentru rectorul UBB, Puşcaş a declarat:

"În primul rând, de peste 30 de ani de când lucrez la Universitate, este pentru prima dată de când suntem solicitaţi pentru poziţia de rector aşa că este o premieră. Mă bucură că în sfârşit comunitatea academică poate să îşi aleagă rectorul. În al doilea rând am venit cu gândul la o universitate care va întâlni foarte multe obstacole, dar mai ales care are şi foarte multe obiective şi un rol deosebit nu numai faţă de această ţară, dar şi în Europa. În al treilea rând am venit fireşte, cu speranţa că universitatea şi comunitatea academică a Clujului va fi o universitatea aşa cum îmi doresc şi eu", a spus Puşcaş.

UPDATE ora 14.14: Candidatul Decebal-Radu Ciurchea s-a prezentat la vot în jurul ore 14, cu aproximativ 30 de minute înainte de ora la care anunţase iniţial. S-a legitimat în faţa comisiei de votare cu paşaportul şi la introducerea votului în urnă a declarat: "Interesul pentru aceste alegeri este foarte ridicat în oraş".

"După 20 de ani de conducere monocoloră, monovoce, s-a simţit nevoia unei schimbări, lumea era curioasă, sper că mesajul de reformă a fost evident în această campanie electorală. Nevoia de reformă s-a evidenţiat în mesajul electoral", a declarat Ciurchea.

El a fost cel de-al patrulea candidat la funcţia de rector UBB care s-a prezentat la vot. A mai rămas doar Daniel David care şi-a anunţat venirea la ora 16.30, cu o jmătate de oră înainte de închiderea urnelor.

UPDATE ora 16.20: Cel de-al cincilea candidat la şefia UBB, Daniel David a venit la urne în jurul orei 16, cu o jumătate de oră mai repede decât anunţase iniţial şi a declarat presei că această campanie a fost "o luptă titanică între politic şi academic".

"Rezultatele acestor alegeri vor fi un diagnostic pentru UBB", a mai spus David.

UPDATE ora 17.05: Procesul de votare la UBB s-a încheiat în aceste momente. Comisia de alegeri a trecut la sigilarea urnelor de vot. Reprezentantul Ministerului Educaţiei la alegeri le-a spus membrilor comisiei de alegeri că totul a decurs "foarte bine" şi le-a explicat procedura de urmat în continuare, respectiv fiecare birou din cadrul comisiei va trebui să verifice câţi absenţi au avut pe fiecare listă a votanţilor de la facultăţi. Rezultatul alegerilor va fi cunoscut în această noapte.

Comenteaza