Autonomia Ţinutului Secuiesc şi problema Schengen, discutate la Realitatea TV Cluj

Autonomia Ţinutului Secuiesc şi problema Schengen, discutate la Realitatea TV Cluj
Cererea unei părţi a comunităţii maghiare, cu privire la autonomia Ţinutului Secuiesc, dar şi problema Schengen au fost discutate în cadrul Ediţiei Speciale a Realitatea TV Cluj de duminică seară.

Invitaţii emisiunii, moderate de editorialistul ZIUA de CLUJ, Octavian Hoandră, au fost jurnaliştii Florin Danciu şi Ion Novăcescu. Prin telefon a intervenit profesorul universitar Andrei Marga.

"Mitingurile sunt permise, însă totodată România este stat unitar. Trebuie să fie intensificate eforturile de a reforma România, iar regionalizarea este un pas în acest sens, care trebuie dublat de lămurirea problemei autonomiei locale. România trebuie să îşi lămurască rolul în viitor. Până la această oră statul naţional rămâne cadrul de desfăşurare al democraţiei. Inclusiv conform literaturii de specialitate, democraţia este posibilă în cadrul statului naţional", a precizat Andrei Marga.

Pe de altă parte, jurnalistul Ion Novăcescu a menţionat, în contextul mitingului pentru autonomia Ţinutului Secuiesc organizat la Târgu-Mureş, că maghiarii „mizează pe o carte necâştigătoare", care le va conferi o imagine nefavorabilă în străinătate.

În cadrul emisiunii a fost abordată şi problema aderării României la spaţiul Schengen, blocată deocamdată de mai multe ţări, între care şi Germania.

„Germania şi alte ţări au legat intrarea României în Schengen de realizarea unor indicatori ai MCV; aceasta fiind situaţia nu ai ce face, depinzi de votul fiecărei ţări din spaţiul Schengen. Trebuie terminată reorganizarea justiţiei; justiţia trebuie lăsată să îşi facă reformele, doar aşa putem vorbi de independenţa acesteia", a punctat Marga.

Fostul rector al Universităţii Babeş-Bolyai a subliniat că atitudinea Germaniei reprezintă „o surpriză" şi că este nevoie de o relaţie mai strânsă a României cu această ţară.

„Sunt două lucrui importante la nivel european în prezent: se caută o formă de organizare şi de conducere a Europei, s-ar putea opta pentu o Europă cu mai multe viteze; e un material la Bundestag, al Guvernului german. În al doilea rând e limpede că urmează în anii ce vin o reprofilare a Germaniei în interiorul sistemului european, care are creştri economice", a adăugat preşedintele Institutului Cultural Român.

 

Etichete
Comenteaza