Autoritățile s-au mobilizat! S-a demarat o acțiune pentru înlăturarea elementelor periculoase de pe clădirile vechi GALERIE FOTO

Autoritățile s-au mobilizat! S-a demarat o acțiune pentru înlăturarea elementelor periculoase de pe clădirile vechi GALERIE FOTO
Clădirile vechi din centrul orașului au început să cedeze în faţa trecerii timpului, punând în pericol siguranța cetățenilor. În urma neplăcutelor întâmplări din ultimele zile, autoritățile locale au demarat o acțiune de înlăturare a elementelor periculoase.

Ornamentele, țiglele și bucățile de tencuială aflate pe clădirile emblemă ale municipiului, care în mod normal înfrumusețează aspectul acestora, iar în unele cazuri au chiar valoare istorică, au dat de lucru în ultima perioadă autorităților.

Pompierii au fost chemați din ce în ce mai des să intervină pentru a înlătura elementele aflate pe punctul de a cădea, pentru ca cetățenii aflați în trecere prin zonă să nu fie răniți. Dacă până în prezent intervențiile erau disparate, la cerere, acum Primăria municipiului Cluj-Napoca, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Avram Iancu și Comisia Zonală pentru Protecția Monumentelor au demarat o acțiune preventivă de verificare și înlăturare a tuturor elementelor decorative și de construcție ale imobilelor deteriorate din centrul istoric.

Astfel, clujenii care au avut marți dimineața drum pe strada Horea au putut observa câțiva pompieri și un utilaj de intervenție, care interveneau pentru curățarea elementelor periculoase de pe una din clădirile emblemă din zonă, Palatul Elian. 

Potrivit primelor informații, astfel de intervenții vor avea loc în cursul zilei de marți la aproximativ 12 clădiri, în planul de acțiune fiind incluse peste 100 de clădiri vechi ale căror fațade sau acoperișuri prezintă un potențial pericol la adresa trecătorilor.

"Scopul acțiunii este de a oferi siguranță cetățenilor, în condițiile în care toți proprietarii acestor imobile au fost deja somați cu privire la obligațiile legale pe care le au de a demara lucrări de reabilitare a fațadelor imobilelor pe care le dețin, dar, din diferite motive, nu au făcut încă demersurile fizice de reabilitare", susțin reprezentanții primăriei.

Toate costurile pentru intervențiile de urgență în vederea înlăturării elementelor care pot prezenta risc de desprindere și pot cauza accidente vor fi acoperite de către autoritățile publice, în timp ce costurile de reabilitare efectivă a imobilelor revin, conform legii, proprietarilor acestora.

"Doresc ca prin această acțiune să ne asigurăm că viața cetățenilor din municipiu nu este pusă în pericol, iar proprietarii care nu vor proceda la refațadizarea imobilelor și la întreținerea clădirilor conform obligațiilor legale vor suporta rigorile legii", a declarat primarul Emil Boc.

Săptămâna trecută, pompierii clujeni au fost obligaţi să intervină în mai multe rânduri pentru a îndepărta pericole din centrul Clujului. Ei au fost solicitaţi pentru a îndepărta ţigle, tencuială sau ornamente care ameninţau să le cadă în cap trecătorilor. În luna decembrie 2015, hotelul Continental a făcut două victime. O tânără a fost rănită de o bucată de tencuială căzută de la 15 metri înălţime, iar un bărbat s-a trezit cu o bucată de zidărie în cap. Din fericire, amândoi au scăpat cu viaţă. 

Comenteaza