Băsescu laudă Cluj Innovation City, Boc vrea inimi şi rinichi artificiale. "De ce să nu visăm?"

Băsescu laudă Cluj Innovation City, Boc vrea inimi şi rinichi artificiale.
Sosit la Cluj pentru o dezbatere, preşedintele Traian Băsescu a vizitat şi Primăria condusă de fostul său coleg de guvernare, fostul premier Emil Boc, care i-a prezentat unul dintre proiectele de perspectivă ale oraşului.

"Am venit să vizitez Primăria", le-a spus Băsescu ziariştilor la ieşirea din instituţie. "Am avut surpriza foarte plăcută ca domnul primar să-mi prezinte un proiect, Cluj Innovation City, care să valorifice capacitatea de cercetare oe care o are Clujul prin numărul mare de universităţi şi prin calitatea lor".

 

Băsescu spune că Boc i-a prezentat componentele acestui proiect, "care sunt impresionante şi perfect adaptate realităţilor Clujului" - o componentă IT,o componentă de sănătate, una de energie şi alta de mediu. "Sunt programe, proiecte care în mod cert pot fi susţinute cu bani europeni şi cu componentă autohtonă, iar eu i-am promis domnului primar, având în vedere că vineri am o întâlnire cu domnul preşedinte al Comisiei Europene Barrosso, că voi prezenta acest proiect şi cum am susţinut proiectul de la Măgurele pentur care s-a obţinut finanţare, voi solicita finanţare şi pentru acest proiect, care dă o şansă extraordinară cercetării, dascălilor şi studenţilor de la Cluj", a spus preşedintele.


Primarul Boc adaugă că i-a prezentat lui Băsescu, "pe componenta medicală", şi sângele artificial, un proiect clujean care a făcut vâlvă pe plan internaţional. "Poate fi un domeniu de vârf", sugerează Boc. "De ce să nu visăm şi la o componentă care ţine de dimensiuni artificiale ale organelor artificiale - inimă, rinichi, printr-o cercetare avansată care să ne scutească de transplant. De ce să nu visăm la aşa ceva", spune Boc.


"La Cluj aveţi un început extraordinar, sângele artificial. Se poate gândi mai departe", a completat şi Băsescu.

Vezi aici detalii despre Cluj Innovation City

Comenteaza