Băsescu: niciodată justiţia vreunui stat al Uniunii Europene n-a făcut atâta rău ţării pentru care lucrează cât a făcut Justiţia română

Băsescu: niciodată justiţia vreunui stat al Uniunii Europene n-a făcut atâta rău ţării pentru care lucrează cât a făcut Justiţia română
Preşedintele Traian Băsescu a atacat dur sistemul justiţiei din România, despre care a spus în urmă cu puţin timp că a făcut mai mult rău propriei ţări decât sistemul din orice altă ţară a Uniunii Europene.

"Nu putem să nu recunoaştem dificultăţile pe care Justiţia românească încă le are: termenele lungi de judecată, procedurile de tergiversare - repet cu responsabilitate - de tergiversa re a dosarelor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi aici putem da exemple câte vreţi, dosare care au fost amânate doi-trei ani, judecătorii după trei ani le-au trimis înapoi la procuror pentru a fi analizate. Mai mult decât atât sunt foarte multe dosare în care judecători pur şi simplu refuză să ia notă de faptul că au cadrul legal pentru a respinge jocurile avocaţilor care introduc excepţii la fiecare termen. Legea Micii Reforme le permite să-i atenţioneze pe avocaţi că trebuie să-şi formuleze excepţiile de la primul termen şi să nu mai accepte tergiversarea proceselor prin acceptarea de excepţii cerute de avocaţi la fiecare termen. Avem o mare vulnerabilitate din acfest punct de vedere", a declarat Traian Băsescu, adăugând că "niciodată justiţia vreunui stat al Uniunii Europene n-a făcut atâta rău ţării pentru care lucrează cât a făcut Justiţia română".


Preşedintele a acuzat şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), despre care a spus că face "jocuri politice" din cauză că nu au numit un al doilea reprezentant al societăţii civile. "Una dintre problemele majore pe care le avem este un nou CSM, iar o atenţionare deosebită era legată de componenta noului CSM. Senatul a reuşit o performanţă împotriuva intereselor României: să desemneze o persoană din partea societăţii civile care este incompatibilă conform legii ANI, şi a reuşit să nu desemneze cea de-a doua persoană din partea societăţii civile pentru că au de făcut jocuri politice", a spus Băsescu.

Etichete
Comenteaza