Bătaie de joc! 40.000 clujeni, fără apă potabilă de patru zile. Primăria a adus rezervoare în cartiere

Bătaie de joc! 40.000 clujeni, fără apă potabilă de patru zile. Primăria a adus rezervoare în cartiere

Peste 40.000 de locuitori din Dej şi satele învecinate au rămas fără apă potabilă, de miercuri, din probleme tehnice la conducta de alimentare. Nu se mai găsea apă nici în magazine, așa că lumea stă la coadă să ia apă de izvor.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

UPDATE:  Primarul municipiului Dej, Costan Morar, a declarat că problema tehnică a apărut în urma efectuării unei lucrări „neprofesioniste" de racordare la conducta magistrală de apă a Dejului a localităţii Nima de către o firmă privată.

„De miercuri s-a sistat apa în Dej în urma efectuării unei lucrări de racordare la conducta magistrală de alimentare a municipiului a localităţii Nima de către o firmă privată care a câştigat licitaţia organizată de Compania de Apă Someş, A fost o lucrare nepregătită, a cedat racordul, au înlocuit piesa, aceasta nu a rezistat, a cedat din nou, iar acum se va pune a treia oară. Lucrarea nu trebuia efectuată în această perioadă.

Sunt afectaţi de lipsa apei 40.000 de locuitori ai Dejului şi 10.000 de locuitori din comunele limitrofe, care trebuie să suporte lipsa de profesionalism a unor oameni care nu ştiu să efectueze o lucrare de calitate, pe măsura aşteptărilor. Primăria Dej a distribuit apă potabilă şi industrială pentru grupurile sanitare la unităţile de învăţământ şi a amplasat 30 de rezervoare de 1.000 de litri de apă industrială în cartiere tot pentru grupurile sanitare", a spus Costan.

Potrivit acestuia, în Dej nu se mai găsea apă potabilă de cumpărat în nici un magazin din oraş, astfel că au fost aduse baxuri cu apă din Cluj-Napoca de către primărie pentru aprovizionarea persoanelor care nu se deplasa. „Dejenii se mai aprovizionează cu apă potabilă de la izvoare, de la cişmele, problema mare fiind apa industrială", a explicat edilul.

Purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Someş (CAS), Lucian Croitoru, a declarat că echipele societății pe care o reprezintă, precum şi ai firmei care a câştigat licitaţia lucrează pentru remedierea situaţiei, acesta neputând preciza, însă, când va fi reluată alimentarea cu apă a municipiului Dej.

„Marţi trebuia să fie executată o cuplare a unei reţele noi făcută de comuna Mintiu Gherlii în zona Buneşti - Nima la aducţiunea de apă Gherla - Dej. Proiectul aparţinea Primăriei Mintiu Gherlii, iar Compania de Apă Someş a fost rugată să contracteze o firmă în urma unei licitaţii publice.

S-au executat până acum sute de cuplări similare la reţeaua noastră de apă şi trebuia ca şi aceasta să decurgă fără a se livra apă cu presiune scăzută sau să aibă loc sistarea alimentării cu apă. Din păcate, au fost întâmpinate dificultăţi cauzate de terenul zonei unde urma să fie efectuat cuplajul, astfel că acesta a cedat de mai multe ori. Cuplajele nu au ţinut, astfel că s-a comandat o altă piesă pentru remedierea situaţiei", a afirmat Croitoru.

Acesta a explicat că, iniţial, apa a fost furnizată în Dej cu presiune scăzută, după care a fost sistată total în anumite zone din oraş, în timp ce în altele a fost furnizată cu intermitenţe.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

O lucrare de cuplare la rețeaua existentă, care ar fi trebuit să dureze doar câteva ore, s-a transformat într-un adevărat coșmar pentru întreg orașul Dej și încă câteva localități din apropiere. Miercuri dimineață, o societate contractată de CAS a început lucrările pentru a racorda localitatea Nima la magistrala de apă.

O piesă de legătură s-a stricat la scurt timp, iar municipiul Dej și localitățile Cășeiu, Câțcău, Cuzdrioara, Vad și Gâlgău au fără apă. Deși compania avea pregătită o rezervă de peste 10.000 mc de apă, aceasta s-a terminat în câteva ore. Specialiștii au încercat să remedieze problema, dar fără succes.

De miercuri încoace, piesa a cedat de mai multe ori. Au apucat să aibă puțină apă doar dejenii care locuiesc în zonele joase ale orașului. Joi dimineață, o bună parte din locuitorii Dejului s-au trezit tot fără apă. Disperați, oamenii au luat cu asalt izvoarele din oraș pentru a umple bidoane, găleți și sticle cu apă. De asemenea, au fost golite de apă supermarketurile și magazinele din oraș.

Mai multe detalii AICI. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza