Bate vântul prin cazărmile Clujului. "Vrem să facem mai atractivă haina militară"

Bate vântul prin cazărmile Clujului. "Vrem să facem mai atractivă haina militară"
Oficialii Armatei Române au venit la conferință mai mult ca element de decor

Deficitul de personal din unitățile militare este de 30%, însă în cazărmile din localități mai mici acesta ajunge și la 60-70%, a dezvăluit, la Cluj, ministrul apărării naționale, Gabriel Leș. 

"Am fost la mai multe unități din zona Clujului, să văd condițiile de muncă și de viață ale militarilor. La Spitalul Militar de Urgență a apărut multă tehnică medicală nouă, modernă, cadrele medicale sunt competente, vin mulți pacienți din țară care s-au declarat mulțumiți de felul în care au fost tratați, însă problema lipsei personalului încă nu a fost rezolvată.

În unitățile mai mari acoperirea cu personal este de 70%, dar în cazărmile din localitățile mai mici ajunge și la 30-35%. Cota din bugetul de stat de 2% alocată apărării ne va permite să efectuăm investiții noi pentru a mări capacitatea de intervenție a armatei. Să vedem cum putem să îmbunătățim condițiile, deoarece vrem să facem mai atractivă haina militară", a spus ministrul. 

El s-a arătat îngrijorat de numărul mare de candidați care nu reușesc să ia concursurile de admitere pentru a urma cariera militară. "Foarte mulți nu trec de probele fizice care sunt foarte dure. Am propus să se facă o gradare a acestora, să se pună bareme mai lejere pentru unele posturi deoarece una este să fii personal combatant și alta psiholog în armată", a menționat Leș. 

Acesta a precizat că introducerea unei taxe de solidaritate pentru pensiile care depăşesc 10.000 de lei va afecta 1.600 de militari, dar că nu este vorba de pensii speciale, ci de pensii militare de stat. „Dorinţa mea este să nu fie afectaţi deloc. La discuţiile preliminare pe care le-am avut cu ministrul finanţelor, se doreşte o astfel de taxă pentru toate pensile care vor depăşi un anumit plafon. La plafonul de 10.000 de lei vor fi afectaţi 2% din pensionarii militari. Voi lupta să nu fie afectaţi, pentru că nu discutăm de pensii speciale”.

Acesta este bucuros de numirea lui Mircea Geoană ca adjunct al secretarului general al NATO. "L-am felicitat pe rețelele de socializare. Oricum noi colaborăm bine cu NATO, inclusiv cu secretarul general Jens Stoltenberg, însă este important ca România să aibă acolo un adjunct".

Ministrul apărării naţionale a efectuat joi o vizită de lucru în Garnizoana Cluj-Napoca. În cursul dimineţii, el s-a întâlnit cu personalul Regimentului 317 ISR Vlădeasa, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică Napoca, Centrului 88 Mentenanţă Ardealul şi Spitalului Militar de Urgenţă Dr. Constantin Papilian Cluj.

Programul a continuat cu vizitarea Comandamentului Diviziei 4 Infanterie Gemina şi a facilităţilor acestuia, unde a avut loc un briefing cu militarii şi cu conducerea unităţii. 

Probleme armatei, băgate sub preș

Oficialii MAN prezenți la întrevederea cu presa au evitat să răspundă la întrebările jurnaliștilor referitoare la problemele concrete pe care le-au ridicat militarii clujeni, principalele pericole care planează asupra securității României sau extinderea Bazei NATO de la Câmpia Turzii. Chiar organizarea întâlnirii a părut făcută în pripă: a început cu o întârziere de aproape o jumătate de oră, decorul fiind montat pe loc în fața jurnaliștilor. În schimb, reprezentanții MAN au părut foarte grăbiți în a pune capăt unei conferințe în care au răspuns doar la ce întrebări au vrut. 

 

Comenteaza