Bătrână de 85 de ani, maltratată şi jefuită de 5 lei. “Bani, asta mi-or cerut şi m-or bătut cu pumnii, apoi s-or dus”

Bătrână de 85 de ani, maltratată şi jefuită de 5 lei. “Bani, asta mi-or cerut şi m-or bătut cu pumnii, apoi s-or dus”
Cei trei inşi au mai dat în aceeaşi noapte două spargeri, în aceeaşi comună, Vad, şi au încercat să fure şi nişte curci dintr-un coteţ.

Laurenţia Rus, o bătrânică în vârstă de 85 de ani din comuna clujeană Vad, este o femeie bolnavă de demenţă, având şi Alzheimer, care datorită stadiului avansat al bolii este îngrijită pe timpul zilei, până noaptea târziu, de către o vecină.

După ce femeia a pus-o în pat pe bătrână în seara zilei de miercuri, 17 iunie, în dimineaţa următoare aceasta a găsit-o pe Laurenţia cu vânătăi pe faţă şi pe corp, iar plicurile plăpumilor şi pernelor sale erau răvăşite. La început bătrâna a spus că s-a lovit de pe urma unei căzături, însă două zile mai târziu, luată la întrebări mai pe îndelete de către fiică, şi-a amintit treptat că în casa ei au fost, în toiul nopţii, trei inşi care au bătut-o să le spună unde şi-a depozitat banii.

„Bani, bani, asta mi-or cerut. Şi dacă le-am spus că-s în bancă şi nu-i ţin în casă, să n-ajungă la hoţi, m-or bătut cu pumnii şi apoi s-or dus. O făcut ce-or vrut, ce să fac, eu doar mă uitam la ei cu ochii. Mi-au luat numai vreo cinci lei, pe care-i aveam acolo. Aşa-i când eşti bătrână, singură şi copiii ţi-s plecaţi, nu poţi să te rogi decât să te ia Dumnezeu, să nu rămâi de necaz", povesteşte bătrâna, plângând, marţi, 23 iunie, pe holul IML Cluj, unde o adusese fiica ei pentru a fi consultată.

"M-au intrigat vânătăile multiple răspândite pe corp, care nu puteau fi produse de o singură cazătură, aşa că din aproape în aproape, dată fiind starea sa de sănătate, am aflat adevărul. Mai ştiu şi că în aceeaşi noapte cei trei au mai pătruns într-o casă din vecini, prin pod, răvăşind-o, în speranţa să găsească bani. Acolo n-au găsit, însă i-au găsit la un alt consătean, reuşind să-i fure pensia în timp ce acesta dormea. Culmea, altuia au vrut să-i fure curcile, au intrat în coteţul gospodarului, dar păsările au făcut un zgomot atât de mare încât l-au trezit pe proprietar, astfel că hoţii au fost nevoiţi să dispară", arată, la rândul său, fiica bătrânei.

Imediat după ce Lucia Rus a realizat ce se întâmplase cu mama sa a transportat-o de urgenţă la Cluj-Napoca, la UPU, unde aceasta a fost supusă unor investigaţii amănunţite, prilej cu care, din fericire, medicii au identificat leziuni traumatice minore.

La rândul lor, legiştii clujeni i-au recomandat astăzi bătrânei două săptămâni de îngrijiri medicale pentru echimozele ce-i brăzdau trupul. "Am să fac plângere la Poliţia Dej, cea care a fost şi la constatări, la locul faptei, şi am să ataşez la ea şi o copie a certificatului", arată fiica Laurenţiei înainte de a-şi urca mama în maşină pentru a o duce acasă, la Vad.

"La această oră a fost identificată deja o persoană bănuită de săvârşirea mai multor acte infracţionale şi dacă certificatul medico-legal al victimei va confirma că e vorba de lovire, ne vom sesiza pentru infracţiunea de lovire şi alte violenţe", a declarat pentru Ziua de Cluj purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Carmen Jucan.

Comenteaza