Boboteaza și Sfântul Ioan, sub paza polițiștilor locali

Boboteaza și Sfântul Ioan, sub paza polițiștilor locali
Manifestările religioase prilejuite de celebrarea Botezului Domnului Iisus Hristos (Boboteaza), din 6 ianuarie, și a Sfântului Ioan Botezătorul, din 7 ianuarie, ce marchează sfârşitul sărbătorilor dedicate Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos, se vor afla sub paza polițiștilor locali.

Prin urmare, în cele două zile în preajma lăcașelor de cult vor fi detașați 55 de polițiști locali, care vor asigura măsurile de protecție publică și de fluidizare a traficului rutier.

Misiunile acestora au în vedere protecția participanților, sprijinirea personalului lăcașelor de cult în îndrumarea cetățenilor către zona de împărțire a apei sfințite, prevenirea și combaterea oricăror fapte care aduc atingere legilor și normelor de conviețuire socială, precum și depistarea, identificarea și dispunerea măsurilor legale împotriva celor care comit fapte antisociale.

Boboteaza face parte din suita celor 12 sărbători creştine importante şi este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică, de aceea Biserica mai numeşte Boboteaza şi "Arătarea Domnului", "Dumnezeiasca Arătare" sau "Epifania", această din urmă denumire provenind din limba greacă şi înseamnând "arătare", "descoperire", "revelare". De fapt, Boboteaza înseamnă înnoirea omului creştin.

În Răsărit, până în a doua jumătate a secolului al IV-lea, Naşterea Domnului era cinstită în aceeaşi zi cu Botezul, la 6 ianuarie.

Boboteaza (6 ianuarie) şi Sfântul Ioan (7 ianuarie) aproape că formează una şi aceeaşi sărbătoare. Ajunul, adică ziua de 5 ianuarie, este zi de post negru, la fel ca Ajunul Crăciunului sau Vinerea Mare dinaintea Paştilor.

Comenteaza