Boc, despre protestul pentru plăcuţe multilingve: "Este o mică furtună într-un pahar cu apă" + Iluminat festiv pentru Matei Corvin

Boc, despre protestul pentru plăcuţe multilingve:
La un an de zile de la decizia Tribunalului Cluj prin care primăria a fost obligată să pună inscripţii şi în maghiară la intrările în municipiu, mişcarea Musai-Muszáj anunţă un protest prin care atrage atenţia că nu toate plăcuţele multilingve au fost amplasate. Primarul Clujului spune că "este o mică furtună într-un pahar cu apă".

"Este o mica furtună într-un pahar cu apă. După cum puteţi observa, cele mai importante intrări în municipiu, cu cea mai mare vizibilizate şi impact concret au aceste plăcuţe multilingve amplasate. Dacă vă uitaţi la Floreşti, cea mai aglomerată rută din România, are aceste plăcuţe. La fel şi cea dinspre aeroport. La fel la Baciu sau pe Calea Turzii. Mai sunt aici de reglementat câteva probleme şi mă refer aici la intrarea dinspre Chinteni şi la cea dinspre Gheorgheni - Borhanci. Se vor reglementa în perioada următoare. Au fost câteva probleme tehnice care sunt în curs de soluţionare şi vor fi amplate şi aceste plăcuţe", a declarat edilul Emil Boc în cadrul matinalului Realitatea FM Cluj.

Primarul Clujului mai spune că, din respect faţă de tradiţiile oraşului şi pentru comunitatea urbană, în 23 februarie, de ziua de naştere a fostului rege al Ungariei, ansamblul statuar Matei Corvin din Piaţa Unirii va fi iluminat şi pus astfel în valoare.

Protestul Musai-Muszájva avea loc de Ziua Mondială a Limbii Materne, în 21 februarie, de la ora 17:00, în Piața Unirii. "Pentru a-i aminti administrației locale de obligațiile sale legale, vom împinge împreună o bicicletă dotată cu o pancartă multilingvă din Piața Unirii până în curtea Primăriei Cluj-Napoca și o vom lăsa în parcarea de biciclete din curte. Bicicleta va rămâne parcată, în văzul cetățenilor Clujului dar și al angajaților primăriei, români și maghiari deopotrivă - până toate plăcuțele vor fi montate la locul lor", se arată în apelul lansat pe reţelele de socializare", transmit organizatorii. 

Reamintim că Asociația Minority Right, Mişcarea Musai-Muszáj şi câteva sute de persoane fizice au reuşit să obţină de la Tribunalul Cluj o decizie ce-l obliga pe primar să pună inscripţii şi în maghiară la intrările în municipiu. Instanţa s-a bazat pe faptul că atunci când a apărut legea administraţiei publice locale, nr. 215, în 2001, erau în vigoare datele recensământului din 1992.

Acea lege stabilea că în localităţile unde ponderea unei minorităţi depăşeşte 20%, în mod obligatoriu se va afişa denumirea localităţii şi în limba acelei minorităţi. Or, conform recensământului din 1992, valabil la acea dată, maghiarii din Cluj-Napoca erau în procent de peste 22%. Următorul recensământ al populaţiei a avut loc în 2002.

Chiar dacă acum populaţia maghiară de abia depăşeşte 15% în Cluj-Napoca, instanţa a considerat că trebuie luate în calcul datele recensământului din 1992, valabile în 2001, când a fost adoptată legea nr. 215, care se referă şi la aceste plăcute indicatoare.

După decizia instanţei, primarul Emil Boc a anunţat soluţia pe care a adoptat-o în privinţa plăcuţelor multilingve: nu face recurs şi acceptă "Kolozsvar" la intrările în oraş, dar pune deasupra o altă plăcuţă, cu numele latin al oraşului, la propunerea unui grup de istorici din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

"Municipiul Aelium Napocense, ab Imperatore Hadriano Conditum (117-138)" scrie deasupra plăcuţei care conţine numele oraşului în trei limbi - Cluj-Napoca, Kolozsvar, Clausenburg.

 

Comenteaza