Video Foto Bugetarii au ieşit în stradă la Cluj-Napoca

Plafonarea salariilor bugetarilor de către guvernul Cîțu nu rămâne fără consecințe, iar sindicatele au început acțiuni de protest pe o perioadă nedeterminată.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Sindicalişti din cadrul Sindicatului Național al Lucrătorilor de Penitenciare, Liga pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari, Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial, dar şi din poliţie, asistenţă socială sau finanţe au protestat, miercuri, la prânz, pe o ninsoare generoasă, în faţa Prefecturii Cluj, faţă de intenţia guvernului de a îngheţa în 2021 salariile angajaţilor din sistemul public.

Sindicatele bugetarilor cer Guvernului României să respecte legea aflată deja în vigoare și aprobată de Parlamentul României. Revendicările sindicaliştilor sunt eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor şi corelarea creşterii salariului minim cu creşterea preţurilor de consum.

"Nu cerem majorări salariale! Guvernul trebuie să respecte propriile acte normative asumate la nivel de executiv şi aprobate în Parlament. Suntem bugetari, iar acesta nu trebuie sa fie un stigmat. Noi nu ne putem negocia salariile aşa cum nu putem refuza restricţiile, interdicţiile şi incompatibilităţile impuse de lege. Pentru o salarizare decentă şi echitabilă aşteptăm cuminţi la rând încă din anul 2010, an în care mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare", spun protestatarii.

Sindicaliştii reclamă că noua lege-cadru din 2017 nu a fost aplicată decât pentru anumite familii ocupaţionale, afirmând că "sectorul public nu este împărţit în şmecheri şi fraieri". Ei mai spun că sporurile sunt îngheţate din 2010, iar din acest an îngheaţă din nou şi salariile, după doar doi ani de aplicare a legii-cadru, "însă îngheaţă exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevăzut de lege şi care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzător până în 2022".

La finalul lunii decembrie, premierul Florin Cîțu a susținut că nu vor exista tăieri de salarii în perioada următoare și că veniturile bugetarilor rămân la nivelul decembrie 2020, urmând a fi făcută o analiză amplă în acest sens. "În ceea ce priveşte angajaţii din mediul bugetar, am spus-o tot timpul şi o să repet: nu sunt adeptul tăierii salariilor și nu vor fi tăiate salarii", a declarat Cîțu.

"Analizăm dacă legea salarizării e eficientă, au apărut anomalii, vom face o analiză. Până atunci, veniturile angajaților din sectorul public se mențin la nivelul decembrie 2020. Legea a fost aplicată greșit în ultimii ani, spun eu", a adăugat premierul.

Acesta a precizat și că salariul minim va crește peste rata inflației, cu 3,1% în 2021. Amintim că, şi Federaţia Sanitas a demarat, marţi, o serie de acţiuni pentru susţinerea salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială, pe fondul apariţiei OUG nr. 226/2020, care prevede îngheţarea salariilor şi pensiilor în acest an. Se solicită totodată şi convocarea comisiilor de dialog social de la nivelul fiecărei prefecturi. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza