Bulă papală, din secolul XVI, prezentată astăzi la Cluj VIDEO

Bulă papală, din secolul XVI, prezentată astăzi la Cluj VIDEO
Transcrierea din 1518 a unui brevet papal (bulă papală) semnat de papa Leon al X-lea, prin care acesta conferea unui ordin dominican maghiar din Ardeal drepturi similare altor ordine religioase de acest gen, a fost prezentat astăzi la sediul Eparhiei Reformate din Cluj-Napoca.

"La cererea fratelui Ladisluas, priorul provinciei dominicane maghiare şi a fratelui Lucas Italicus priorul mănăstirii dominicane din Cluj, cardinalul Hieronymus de Ghinuctys transcrie în 1518 brevetul papei Leon al X-lea (bula papală) în care conferă ordinului dominican drepturi similare altor ordine mendicante", au precizat Sipos Gabor, arhivist-şef şi Osz Sando Elod, arhivist., în descrierea documentului respectiv.

Actul face parte din cele 6 documente care au fost retrocedate recent Bisericii Reformate din Ardeal de Muzeul Naţional de Istorie a României.

Cele 6 documente au fost prezentate astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, la sediul Eparhiei Reformate din Ardeal.

Documentele au fost transportate în 1970-1971 la Muzeul Naţional de Istorie, după presiuni asupra unor instituţii bisericeşti, gen parohii, arhive, biblioteci, conform reprezentanţilor Eparhiei Reformate din Ardeal.

Retrocedarea s-a făcut cu sprijinul ministrului Culturii, Kelemen Hunor, a consilierului ministerial Csilla Hegedus şi a directorului Muzeului Naţional de Istorie, Ernest Oberlander-Târnoveanu.

 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza