Burse de peste un milion de lei pentru elevii clujeni

Burse de peste un milion de lei pentru elevii clujeni
Peste 13.000 de burse de merit, performanţă, studiu şi sociale vor primi elevii din şcolile clujene conform unei hotărâri a Consiliului Local.

Consiliul Local Cluj-Napoca a alocat, săptămâna trecută, aproximativ 1,1 milioane de lei, pentru cei 13.352 de elevi clujeni care beneficiază de burse de merit, performanţă, studiu şi sociale în primul semestru al anului şcolar 2012-2013.

Per total, în primul semestru de şcoală, 9.025 de elevi vor primi burse de merit şi de performanţă în valoare de 90 de lei lunar, 1061 de elevi vor beneficia de burse de studii în valoare de 70 de lei lunar, iar alţi 3.266 de elevi vor beneficia de câte o bursă de ajutor social lunară în valoare de 60 de lei.

Colegiul Naţional „George Coşbuc" este liceul la care se va acorda, în primul semestru, cel mai mare număr de burse pentru elevii care studiază aici. Astfel, din cele 767 de burse pe care elevii le vor primi 677 sunt de merit, 12 de studiu şi 78 sunt burse de ajutor social. „Bursele de merit se acordă elevilor care au rezultate bune la învăţătură, adică au medii până la 8,5 şi media zece la purtare. Noi avem şi mulţi elevi în şcoală, avem în jur de 1.500 de elevi", a declarat Mariana Precup, contabila şefă a Colegiului „George Coşbuc". Ea a explicat şi că bursele de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit mediu lunar pe membru de familie pe ultimele trei luni cel mult egal cu salariul minim pe economie. „Aceşti elevi au media generală peste şapte şi media zece la purtare", a adăugat Mariana Precup. 78 de elevi cu dificultăţi financiare în familie vor primi burse de ajutor social în primul semestru al acestui an şcolar. „Bursele sociale se acordă elevilor bolnavi, elevilor care au anumite categorii de boală, provin din mediul rural, iar părinţii nu au realizat un venit mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim pe economie", a explicat contabila. Ea crede că bursele îi motivează pe elevi. „Suntem foarte mulţumiţi de sprijinul pe care l-am primit de la primărie, iar copiii sunt foarte încântaţi. Am avut un elev care anul trecut nu a avut media zece la purtare şi nu a mai primit bursă socială, iar acum este între primii elevi din clasa lui şi primeşte bursă de merit. Această bursă l-a stimulat ca să înveţe mai bine", a conchis Mariana Precup.

Pe de altă parte, pentru Liceul Industrial „Tehnofrig", Consiliul Local a alocat cel mai mare număr de burse sociale din oraş. Astfel, din cele 440 de burse pe care elevii unităţii de învăţământ le vor primi în acest an şcolar, 394 sunt sociale, 17 de studiu şi 29 de merit. „Avem un număr atât de mare de burse sociale pentru că avem copii mai sărăcuţi, din mediul rural şi avem şi orfani. Pentru ei acest sume contează. Bursele de merit sunt mai puţine şi sunt pentru elevii care se remarcă la concursuri naţionalee şi judeţene", a declarat Grigore Ciurbe, directorul liceului „Tehnofrig".

Cel mai mare număr de burse de performanţă, 35, l-au obţinut elevii de la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă". Alţi 240 de elevi ai şcolii vor primi în primul semestru burse de studii, 30 vor primi burse de studiu, iar 65 de elevi vor beneficia de burse de ajutor social. „Cei care au primit burse de performanţă sunt elevi care au obţinut premii la olimpiadele naţionale de muzică şi cu rezultate foarte bune la învăţătură", a declarat Kallay-Miklos Tunde, directorul adjunct al Liceului de Muzică.

 

Comenteaza