Butyka Robert: “adolescent întârziat” pentru magistraţii clujeni, “hacker periculos” pentru americani

Butyka Robert: “adolescent întârziat” pentru magistraţii clujeni, “hacker periculos” pentru americani
Butyka Robert, clujeanul cu doar 9 clase care a spart serverele NASA, a fost pus sub acuzare în Statele Unite ale Americii. Pe de altă parte, Judecătoria Cluj-Napoca i-a dat pedeapsă cu suspendare, considerând că e un “adolescent întârziat”.

Tânărul clujean a fost condamnat, în 17 ianuarie, la trei ani de închisoare cu suspendare, de către Judecătoria Cluj-Napoca, şi a fost pus în libertate, sentinţa fiind executorie, însă nu definitivă. Butyka a fost judecat în procedură simplificată, întrucât şi-a recunoscut vinovăţia. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au atacat sentinţa cu recurs, care va fi judecat la Curtea de Apel Cluj. Pe de altă parte, procurorii americani vor cere extrădarea lui Butyka pentru a fi judecat pe teritoriul SUA.

La individualizarea sentinţei, magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca au ţinut cont de vârsta şi preocupările inculpatului. În plus, magistraţii au considerat că "agentul determinant pentru comportamentul infracţional, respectiv nevoia de afirmare şi apreciere, dar şi împrejurarea că participarea la procedurile penale desfăşurate în cadrul procesului penal şi pronunţarea hotărârii, alături de privarea de libertate de aproximativ două luni, sunt suficiente pentru a aprecia că inculpatul nu va săvârşi alte infracţiuni". Astfel, tânărul a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 7 ani, timp în care Butyka trebuie să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj, să anunţe în prealabil orice schimbare a domiciliului, reşedinţei sau locuinţei, precum şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele de existenţă.

Instanţa a apreciat că "inculpatul a accesat serverele aparţinând părţii vătămate doar pentru a etala o anumită bravură, pricepere sau poate un spirit de frondă". Magistraţii consideră că un argument în acest sens este faptul că Butyka "a accesat serverele care supravegheau direcţia sau divizia privind meteorologia, fiind de notorietate că NASA are şi alte domenii de activitate, care pot fi considerate mai interesante". În ceea ce priveşte acuzaţia de deţinere de materiale cu pornografie infantilă, în calculatorul lui Butyka fiind descoperite şi fişiere cu astfel de conţinut, magistraţii au explicat că "prin referatul de evaluare întocmit de Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj a fost identificat un episod care relevă un potenţial comportament sexual deviant la vârsta de 13 ani", iar "inculpatul a prospectat din curiozitate acest mediu", fără să existe probe că ar fi răspândit aceste materiale.

Clemenţa instanţei, arătată prin aplicarea unei pedepse cu suspendare, a venit pe fondul faptului că Butyka are un comportament de adolescent întârziat, care îşi doreşte să fie în centrul atenţiei. "Lipsa unei ocupaţii stabile sau a unui loc de muncă, alături de nivelul mediu al educaţiei primite în sistemul de învăţământ, precum şi lipsa unui mediu de competitivitate reală au creat pentru inculpate premisele necesare dezvoltării unei nevoi de afirmare. În acest sens, remarcăm că inculpatul a sperat că eforturile sale vor fi apreciate inclusiv de către partea vătămată, care va angaja astfel serviciile sale".

Butyka Robert, în vârstă de 26 de ani, din Cluj-Napoca, a fost reţinut de DIICOT şi a fost arestat preventiv, în 16 noiembrie 2011, pentru 29 de zile, de Judecătoria Cluj-Napoca. Concret, Butyka a intrat în server-ul National Aeronautics and Space Administration (NASA) prin intermediul e-mailurilor angajaţilor. "Mi-a luat cam două-trei minute. A fost destul de uşor să intru în server. Cred că nu au destui specialişti care să se ocupe de securitate, care să se ocupe în mod constant, nu o dată la lună. Nu am urmărit nimic. Am vrut să-mi demonstrez mie că sunt bun la ceva. Toată lumea zicea că NASA sunt foarte buni la securizări şi am zis hai să văd cât îs de buni şi am încercat. Am văzut o poartă deschisă şi am intrat. Pe acolo putea să intre oricine se pricepea cât de cât", a mărturisit Butyka pentru ZIUA de CLUJ, ulterior eliberării din arest, după aproximativ două luni petrecute după gratii.
Din dosarul principal a fost disjuns un altul în care se va judeca latura civilă, tot la Judecătoria Cluj-Napoca, după ce NASA s-a constituit parte civilă şi solicită 580.000 de dolari drept despăgubiri. Americanii pretind că tânărul "a prejudiciat rezultatele cercetărilor atmosferice şi meteorologice complexe care vin în ajutorul comunităţii ştiinţifice internaţionale". Acest dosar are termen în 13 martie la Judecătoria Cluj-Napoca. "Procesul de la judecătorie va continua. Autorităţile americane trebuie să trimită cererea de extrădare la Ministerul Justiţiei. Oricum, statul român îşi extrădează cu greu cetăţenii, iar în SUA nu ar putea fi judecat pentru acelaşi lucru, adică pentru despăgubiri", a declarat judecătorul Lucian Marian, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Cluj-Napoca.

Butyka Robert nu a primit nici o înştiinţare oficială cu privire la punerea sa sub acuzaţie în SUA, a declarat pentru ZIUA de CLUJ mama acestuia. "Era foarte supărat de dimineaţă şi a plecat de acasă", a spus mama acestuia. Butyka Robert nu a putut fi contactat pe telefonul mobil.

 

 

Comenteaza