Călătorii din RATUC fură ciocanele de spart geamuri şi folosesc mânerele de pe bare ca lesă pentru câini

Călătorii din RATUC fură ciocanele de spart geamuri şi folosesc mânerele de pe bare ca lesă pentru câini
Româneşte: clujenii au primit troleibuze şi autobuze de sute de mii de euro, multe cu camere de supraveghere împotriva furturilor, dar ciocanele pentru spart geamurile în caz de necesitate au fost furate.

Singurele troleibuze unde ciocanele au rămas la locul lor sunt cele noi, despre care directorul Regiei Autonome de Transport Urban de Călători (RATUC), Liviu Neag, spune că sunt "antifurt", pentru că sunt dotate cu camere video.

Camere video sunt amplasate însă şi în autobuzele cu burduf achiziţionate recent, ceea ce nu i-a descurajat însă pe hoţi. Situaţia a fost semnalată de un utilizator ziuadecj.ro, Augustina Fezeşan: "RATUC a dat 75.000 de euro in plus pe troleibuzele noi cu camere video, care să prevină furturile. În prima săptămână, au fost furate ciocanele pentru spart geamurile în caz de urgenţă".

"Ce putem face?", se întreabă directorul RATUC, Liviu Neag. "De obicei unde vedem că au fost furate cumpărăm altele şi le înlocuim. E greu să supraveghezi tot troleibuzul, deşi avem camere, pentru că oamenii se pun în faţa ciocanelor şi le scot iar camera nu poate realiza cine le-a furat. Nimeni nu poate face aceste ciocane cu sistem antihoţi, pentru că sunt montate în aşa fel încât să poată fi luate uşor, în caz de urgenţă", spune Neag. Acesta adaugă însă că ciocanele nu au fost niciodată necesare, "de când mă ştiu n-a fost cazul să fie folosite", şi că autobuzele şi troleibuzele au un al doilea sistem de siguranţă, mecanic, pentru deschiderea uşilor, pe lângă cel electric. Ciocanele care sunt înlocuite costă "câţiva lei", adaugă directorul RATUC, adăugând că singura explicaţie pentru furturi e că ciocanele ajung să fie jucării pentru copii.

Nu doar ciocanele pentru situaţii de urgenţă sunt furate de călători, dezvăluie Neag: "Dispar şi mânerele de susţinere de pe bare, din autobuze, am văzut că sunt folosite ca lese pentru câini prin parcuri", spune el.

Comenteaza