Calendarul testelor naţionale: elevii clujeni care termină clasa a VIII-a vor studia în licee cu profil unic

Calendarul testelor naţionale: elevii clujeni care termină clasa a VIII-a vor studia în licee cu profil unic
Ministerul Educaţiei a publicat calendarul pentru desfăşurarea evaluărilor naţionale pe care le vor susţine elevii din clasa a VIII-a.

Peste 5.000 de elevi clujeni vor susţine, în luna iunie, testele naţionale necesare pentru admiterea la liceu. În Cluj, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) pregăteşte o restructurare a reţelei şcolare astfel încât, din anul următor, elevii vor studia în licee care îşi vor alege profile de uman, real, tehnologic sau vocaţional, iar şcolile în cauză nu vor mai cuprinde mai multe specializări din domenii diferite.

Ministerul Educaţiei a publicat calendarul pentru desfăşurarea evaluărilor naţionale la elevii de clasa a VIII-a. Astfel, cursurile la şcoală pentru elevii de clasa a VIII-a se vor încheia în 14 iunie, iar în perioada 17-19 iunie aceştia se vor putea înscrie la testele naţionale. Examenele propriu-zise vor începe în 25 iunie când va avea loc proba la limba şi literatura română, iar în 26 iunie va avea loc proba la limba şi literatura maternă. În 27 iunie va avea loc proba scrisă la matematică, iar rezultatele vor fi afişate în 29 iunie. În perioada 30 iunie- 2 iulie va avea loc rezolvarea contestaţiilor, iar în trei iulie vor fi afişate rezultatele finale, urmând ca elevii să îşi completeze opţiunile pentru repartizarea computerizată la licee. În perioad 5-10 iulie, absolvenţii clasei a VIII-a şi părinţii acestora vor completa opţiunile pentru admiterea la liceul, iar în 16 iunie va avea loc repartizarea computerizată la licee.

„Avem 5.079 de copii înscrişi în clasa a VIII-a. Noi am avut şi o simulare în luna noiembrie care s-a desfăşurat în 137 de şcoli. Simularea s-a făcut ca şi la examen, cu camere video, cu supraveghetori, cu corectori pentru lucrări", a declarat Mariana Pop, inspector şcolar general adjunct al ISJ Cluj, care speră ca o dată cu aceste simulări să crească promovabilitatea la testele naţionale. „Corecturile la simulări s-au făcut pe lucrări şi au fost discuţii ale profesorilor cu elevii şi că părinţii, s-a discutat despre greşelile făcute de elevi astfel încât să se vadă nivelul la care se află. Pentru testele naţionale vom mai organiza o simulare în perioada 25-27 martie", a explicat Pop. Condiţiile în care s-au desfăşurat, la Cluj, simulările judeţene sunt cele de la examenele naţionale. „Subiectele au fost trimise la şcoli cu o jumătate de oră înaintea desfăşurării probelor cum se întâmplă şi la examene", a adăugat inspectorul general adjunct. ISJ Cluj pregăteşte o restructurare a liceelor din anul şcolar viitor astfel încât liceele nu vor putea să mai aibă specializări din profile diferite, iar conducerile unităţilor de învătământ vor trebui să opteze pentru profilul liceului. „Copiii optează nu pe liceu, ci aleg secţia pe care şi-o doresc. Vor trebui să îşi caute în broşura privind admiterea secţiile pe care le doresc din licee. Noi am păstrat numărul de clase din şcoli. Un elev care vrea să înveţe la secţia de ştiinţe sociale va trebui să caute codul pentru admiterea computerizată de la liceele Şincai, Bălcescu, Eminescu, Pedagogic sau Eugen Pora", a explicat Mariana Pop. Broşurile privind admiterea la liceu vor fi publicate în luna mai şi vor fi distribuite în şcoli elevilor şi părinţilor. „Noi lucrăm pe reţeaua şcolară şi sperăm să o terminăm în această săptămână, iar apoi vom lucra la planul de şcolarizare şi vom purta discuţii cu directorii. În anul şcolar viitor vor exista aproximativ 200 de clase de a IX-a. Numărul claselor este puţin mai mare decât anul trecut pentru că am avut mai mulţi elevi de clasa a VIII-a", a precizat inspectorul şcolar general adjunct. În cartierul Gheorgheni, anul viitor, vor exista două licee cu profil uman şi real, respectiv Colegiul Naţional Pedagogic „ Gheorghe Lazăr" şi Liceul Teoretic „Lucian Blaga". „Noi am căzut de acord cu ideea ISJ Cluj şi am dori să avem doar clase de real. Toţi cei care vor dori clase de uman vor merge la Pedagogic, iar cei de pe real vor veni la noi pentru că vom fi focusaţi pe aceste direcţii. Pentru zona Gheorgheni este o idee bună, iar copiii nu ar trebui să plece la licee din centru pentru că distanţa între cele două licee este de 10 minute de mers pe jos", a declarat Laura Ungureanu, directorul Liceului „Lucian Blaga".

 

Etichete
Comenteaza