Cântând în ploaie cu Morcheeba VIDEO

Cântând în ploaie cu Morcheeba VIDEO
Ziua a doua a festivalului Electric Castle a adus în faţa a mii de oameni (13.000 în total, conform organizatorilor), celebra trupă Morcheeba.

Sâmbătă seară, peste Cluj a venit potopul. A plouat torenţial, ore în şir. Chiar şi aşa, gradele mult prea multe din termometre au rămas ferme pe poziţie. Mii de clujeni au preferat însă să-şi spună că e doar o ploaie de vară şi s-au adunat în curtea Castelului Banffy din Bonţida. De ce? Pionerii trip-hop-ului, britanicii de la Morcheeba, au concertat în cadrul Electric Castle.

Morcheeba a vizitat aseară Româna pentru a cincea oară, dupa concertele susţinute la B'ESTFEST 2007 (B'Estival), Peninsula Festival 2008, Club Fratelli din Bucureşti (2009) şi Sala Palatului din Bucuresşti (2010).

Scena imbrăţişată de zidurile vechiului castel, trecerea dinspre zi spre noapte, aerul proaspăt şi liniştea de la ţară fragmentată doar de zumzetul celor veniţi la festival, apoi lumina ce cădea pe solista Skye şi o transforma într-o nimfă, plus o sonorizare de apreciat ce îţi lăsa impresia că totul se aude într-o pereche de căşti a însemnat pentru fani exact ce ştiau despre Morcheeba şi pisele lor. Adică, piesele ascultate în liceu sau în anii de facultate până la graniţa cu somnul, un conglomerat de imagini feerice şi lumini, un sentiment de calm şi îngheţ al timpului.

Da! Şi timp de două ore a plouat torenţial, dar nu ştiu în ce măsură ploaia a afectat concertul sau sentimentul. Majoritatea oamenilor s-au înarmat cu pelerine şi-şi mai scoteau câte o mână de la adăpost să pipeze o ţigară ori să aplaude. Mulţi au ignorat ploaia şi au rămas în rochii de vară şi tricouri concentrându-se la dans. Şi au fost multe cuplurile îmbrăţişate. Bine, au fost şi câţiva care au dat bir cu fugiţii după primele două piese.

Între cei prezenţi la concert şi veniţi la festival s-au numărat şi destul de mulţi străini, de toate vârstele. Se auzeau dezbateri însufleţite, în special la terasele cu mâncare şi băutură, în enegleză, spaniolă, franceză şi germană, semn că Transilvania şi un festival ce are loc într-un castel de pe meleagurile lui Dracula sunt foarte apecitate. Până şi Skye a întrebat la mijlocul concertului chicotind "Cui îi place sângele?", "A băut cineva de aici sânge?", referindu-se apoi la piesa "Blood like limonade".

Britanicii au avut priză la pubicul de la Cluj, iar asta pentru că au fost foarte joviali şi comunicativi. Atât solista Skye, cât şi fratii Godfrey au făcut glume pe seama ploii, au dat drumul la ritmuri country dacă festivalul tot are loc la ţară sau au invitat publicul să se destindă cu o ţigară "aromată" pe să o dea mai departe, înspre scenă.

Concertul Morcheeba s-a sfârşit pe nesimţite, iar imaginea negresei Skye unduindu-se într-o rochie albă cu pene şi spatele gol va rămâne în amintirea multora. Şi totuşi, parcă ar fi de punctat un minus: nu au cântat "Enjoy the ride".

Distracţia a continuat până după răsărit la Bonţida. DJ-ul Fritz Kalkbrenner, care trebuia să concerteze la ora 2 dimineaţa, a ajuns cu trei ore întârziere în spatele platanelor după ce avionul său a fost deviat din cauza vremii la Sibiu, iar organizatorii de la Electric Castle au fost nevoiţi să meargă să-l ia cu maşina.

Festivalul Electric Castle continuă şi astăzi, capul de afiş din seara aceasta fiind Télépopmusik, de la ora 21.30.

Concerte Morcheeba în Europa

Cei ce nu au ajuns la show-ul Morcheeba de la Electric Castle, în luna iulie 2013 pot merge în Italia, Spania, Franţa sau Suedia pentru a-i asculta pe britanici, de ce nu, într-o binemeritată vacanţă.

Despre Morcheeba

Morcheeba (mor = mijlocul drumului, cheeba = marijuana) a debutat pe scena britanică la mijlocul anilor '90 şi a vândut până în prezent 6 milioane de discuri în întreaga lume. Iniţial, trupa a plecat la drum într-o formulă de trio, din care făceau parte Dj-ul Paul Gofrey, fratele sau, instrumentalistul Ross Godfrey, şi vocalista Skye Edwards, pe care cei doi au întâlnit-o la o petrecere.

Albumul de debut, Who Can You Trust, a fost lansat în 1996. Doi ani mai tarziu, a urmat Big Calm, cu un sound diferit, un melanj de soul, hip-hop, country şi muzică electronică. Dupa Fragments Of Freedom (2000) şi Charango(2002), Morcheeba a lansat un material care a inclus cele mai bune hituri ale trupei, Parts Of The Process (The Very Best Of Morcheeba), în 2003.

Dupa cinci albume, Skye Edwards şi fratii Godfrey au luat-o pe drumuri separate. Skye Edwards s-a concentrat pe o carieră solo şi a lansat pe piaţă două albume: Mind How You Go (2006) si Keeping Secrets (2009).

În 2005, Morcheeba a înregistrat The Antidote cu ajutorul lui Daisy Martey (fostă membră a trupei Noonday Underground), care a înlocuit-o pe Skye Edwards. În acelaşi an, Daisy Martey a fost îndepărtată din trupa şi au fost lansate încă două materiale, compilaţiile The Platinum Collection şi Get Mashed(by Kool DJ Klear).

În 2009 a văzut lumina zilei cel de-al şaselea album de studio din istoria trupei, Dive Deep, înregistrat cu contribuţia mai multor solişti, printre care Judie Tzuke, Thomas Dybdahl, Cool Calm Pete si Manda. Locul lui Daisy Martey a fost luat de o alta solistă - Jody Sternberg - pentru apariţiile live, dar în turneul intreprins în 2009 pentru promovarea albumului Dive Deep, fraţii Godfrey au adus-o în lumina reflectoarelor pe cântăreaţa franceză Manda.

În 2010, membrii trupei Morcheeba s-au reunit cu vocalista Skye, şi au marcat acest lucru prin finalizarea celui de-al şaptelea album al carierei lor ,Blood Like Lemonade.

Morcheeba va lansa anul acesta un nou album discografic.

Playlist:

"The Sea"
"Friction"
"Otherwise"
"Never An Easy Way"
"Even Though"
"Part of the Process"
"Blood Like Lemonade"
"Slow Down"
"Crimson"
"Trigger Hippy"
"Beat of the Drum"
"Blindfold"
"Be Yourself"
"Rome Wasn't Built in a Day"

 

Comenteaza