Capii religiilor din Europa s-au adunat la Bruxelles. Care sunt temele de discuţie

Capii religiilor din Europa s-au adunat la Bruxelles. Care sunt temele de discuţie
Aproximativ douăzeci de înalți reprezentanți ai religiilor creștină, iudaică și musulmană, precum și ai comunității hinduse din întreaga Europă s-au reunit la sediul Comisiei Europene, la Bruxelles, sub deviza „Cum să plasăm cetățenii în inima Europei, într-o lume în schimbare".

Această reuniune la nivel înalt, care a avut loc în contextul Anului european al cetățenilor 2013, a fost convocată de președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso și co-prezidată de către președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy și de către vicepreședintele Parlamentului European, László Surján. Participanții au luat parte la o discuție deschisă privind modalitățile de a aduce Europa mai aproape de cetățeni.

Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a invitat organizațiile religioase să contribuie în mod activ la dezbaterea publică în curs de desfășurare în cadrul Anului european al cetățenilor 2013, precum și la inițiativa lansată recent referitoare la o nouă narațiune privind Europa și a declarat: „Cu toate că luăm măsuri pentru a scoate Europa din criza economică, este tot mai clar că trebuie să depășim o altă criză: cea a încrederii și a valorilor. Trebuie să readucem cetățenii în centrul proiectului nostru comun, cel al integrării europene, dezbătând motivele pentru care este logic să acționăm împreună, ca o Uniune. Sunt ferm convins că participarea activă a comunităților religioase este esențială pentru reușita acestui proiect. Liderii religioși pe care i-am invitat azi joacă un rol important în această dezbatere la nivel european asupra viitorului Europei."

„Doar răspunzând efectelor crizei și reafirmându-ne valorile, ne dăm seama de urgența cu privire la cetățenia europeană", spune președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Această urgență se referă atât la problemele economice și sociale, cât și la cele culturale, și deci la cele legate de educație și formare. Haideți să revigorăm această cetățenie, punând accentul pe ceea ce-i face pe cetățeni să simtă că aparțin acestui spațiu comun numit Uniunea Europeană. Ce anume ne dă nouă, cetățenilor, acest sentiment de apartenență, din punct de vedere individual și colectiv? Este esențial ca autoritățile politice și religioase să reflecteze asupra acestui subiect. Doar împreună, prin intermediul unei dezbateri care este câteodată contradictorie, dar întotdeauna rodnică, putem contribui, fiecare dintre noi în funcție de datoriile și responsabilitățile sale, la elaborarea proiectului european."

„Îi încurajăm cu fermitate pe cetățenii europeni, inclusiv pe reprezentanții religioși, să se implice activ în campania electorală, iar apoi, să participe la alegeri, astfel încât opiniile, credințele și valorile lor să poată fi reprezentate de către parlamentari", spune László Surján, vicepreședintele Parlamentului European.

 

Reuniunea la nivel înalt a liderilor confesiunilor religioase este a noua într-o serie de reuniuni lansate de președintele Barroso în 2005. Tratatul de la Lisabona a consacrat în dreptul primar, începând cu 2009, dialogul deschis, transparent și constant cu bisericile, comunitățile religioase, precum și cu organizațiile filosofice și neconfesionale (articolul 17 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene). Pe lângă seminarele organizate periodic cu participarea unor diferiți interlocutori, are loc anual o reuniune la nivel înalt cu liderii confesiunilor religioase (primăvara) și una cu reprezentanții organizațiilor filosofice și neconfesionale (toamna).

Reuniunea din acest an a avut ca temă modalitățile de a intensifica dialogul cu cetățenii și cu organizațiile sociale asupra viitorului Europei și asupra drepturilor individuale și colective fundamentale garantate de cetățenia europeană. Contribuția reprezentanților bisericilor și ai comunităților religioase a alimentat direct o dezbatere mai largă care se desfășoară, la nivel european, între cetățeni, întreprinderi, societatea civilă și organizații guvernamentale, în contextul Anului european al cetățenilor 2013.

Reuniunea a avut loc în clădirea Berlaymont a Comisiei, la Bruxelles. Vicepreședintele Comisiei Europene, Viviane Reding și Comisarul Dacian Cioloș au participat, de asemenea, la această reuniune.

Comenteaza