Căpitanul medic Rareş-Cosmin Moldovan, decedat la 34 de ani, avea o fetiţă de 4 ani. "Un perfecţionist" GALERIE FOTO

Căpitanul medic Rareş-Cosmin Moldovan, decedat la 34 de ani, avea o fetiţă de 4 ani.
Căpitanul medic Rareş-Cosmin Moldovan, care şi-a pierdut viaţa într-un tragic accident aviatic vineri, a fost înmormântat luni la Cluj-Napoca. Cu lacrimi în ochi şi cu durere în suflet, sute de prieteni, cunoscuți și foști colegi l-au plâns pe acesta şi l-au condus pe ultimul drum.

Accidentul aviatic care i-a adus sfârşitul lui Rareş Moldovan şi a altor şapte militari s-a produs vineri, în jurul orei 10.40, pe raza localităţii Mălâncrav, judeţul Sibiu, în urma prăbuşirii unui elicopter militar IAR-330 PUMA. Elicopterul care provenea de la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii se afla în misiune, urmând să participe la un exerciţiu în Poligonul Cincu.

Luni, peste 200 de oameni, deopotrivă rude, prieteni şi colegi, l-au condus pe ultimul drum pe militarul în vârstă de 34 ani. Ceremonia religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuţ. La finalul slujbei, Garda Militară a prezentat onorul, iar în momentul coborârii sicriului în groapă au fost trase trei salve de puşcă, în memoria militarului.

La funeralii au fost prezent şi colegi de la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii, militari ai Diviziei 4 Infanterie "Gemina", subprefectul de Cluj, Dan Codrean şi şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul Laurian Anastasof.

Cu lacrimi în ochi, cei prezenţi la ceremonie şi-au adus aminte, cu drag, de cel care era căpitan medic şi au ţinut să rememoreze traseul vieţii acestuia, de la cea mai fragedă vârstă şi până în momentul în care s-a stins.

"Anii copilăriei i-a petrecut în oraşul de sub malul Arieşului, unde a urmat şcoala generală, pentru ca mai apoi să se mute pentru patru ani la Alba Iulia, acolo unde a şi absolvit Liceul Militar „Mihai Viteazul". De-a lungul copilăriei şi al anilor de liceu, pasiunea pentru medicină şi pentru armată s-a amplificat, iar pasul următor a fost unul logic: admiterea la institutul medico-militar în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş, de unde a absolvit în anul 2005. În anii care au urmat, acesta s-a perfecţionat permanent în domeniul medical, iar în anul 2011 a fost încadrat la flotila 71 aeriană, în cadrul grupului căutare-salvare în calitate de medic şef. A urmat specializarea în medicina aeronautică, iar în anul 2012 a fost atestat ca personal aeronautic aeronavigant la bordul aeronavelor IAR 330. Astfel, a început aventura zborului şi, conştient de misiunea care îi revenea noua calitate, aceea de a interveni pentru salvarea vieţilor omeneşti în cazuri extreme. A participat la majoritatea activităţilor importante în care a fost implicată Baza 71 aeriană, contribuind la afirmarea instituţiei militare. A depus eforturi susţinute în muncă, fiind preocupat de continua perfecţionare personală şi, în acelaşi timp, de instruirea subordonaţilor săi. În acea zi de 21 noiembrie 2014, aflat la bordul elicopterului IAR 330, în calitate de însoţitor de bord-medic militar, care urma să asigure buna desfăşurare a exerciţiului militar româno-american Rubicon 2014, a executat ultima misiune pentru ţară, iar la ora 10 şi 55 de minute, eroul a răspuns prezent apelului escadrilei din ceruri", a spus un militar la ceremonie.

Dacă în carieră era extrem de încântat de activităţile pe care le practica zi de zi, şi viaţa de familie îi aducea mari satisfacţii. În vara anului 2009, pe 4 iulie, căpitanul medic Rareş Moldovan s-a căsătorit cu Alina, cea care i-a fost soţie şi prietenă de nădejde în viaţă, iar în anul 2010 s-a născut Patricia, fiica celor doi, cea care le-a umplut sufletul de bucurie.

Cei prezenţi la ceremonie şi-au amintit de pasiunea arzătoare a lui Rareş pentru cariera militară, dar şi pentru cea medicală. Încă de la cea mai fragedă vârstă, visul acestuia era acela al unei cariere în care să poată atinge cele mai înalte culmi.

"Un băiat extraordinar, un coleg extraordinar, un medic extraordinar. Am lucrat cu el, mi-a fost coleg, am avut multe misiuni împreună, un tip perfecţionist atât la partea de zbor cât şi la cea medicală. Îşi iubea foarte mult meseria", a dezvăluit un fost coleg al său.

"A fost un coleg adevărat. A început să simtă urgenţa cu adevărat. Am pierdut un coleg, mi-e foarte greu să vorbesc. A descoperit urgenţa, a descoperit aviaţia, a început să simtă aviaţia cu adevărat şi am pierdut un om foarte bun", a spus un coleg, medic la Baza 71 Aeriană.

"Un om deosebit, toate cuvintele de laudă pentru el, era pasionat de ce făcea. Îşi iubea foarte mult meseria pe care o avea: şi partea medicală şi partea militară. Mi-a fost coleg, îl cunoşteam de aproape patru ani şi e o mare pierdere, s-a dus atât de tânăr dintre noi şi e o durere mare.", a menţionat un alt militar.

"Îmi era verişor primar. Era un copil deosebit. Şi-a dorit foarte mult să facă parte din armată.Un om blând, cinstit, corect, iubitor de familie.", şi-a amintit, cu tristeţe, verişoara acestuia.

Comenteaza