Care sunt cele mai atrăgătoare zone ale Clujului pentru turişti. Cluj Arena depăşeşte piaţa Unirii

Care sunt cele mai atrăgătoare zone ale Clujului pentru turişti. Cluj Arena depăşeşte piaţa Unirii
Un sondaj privind cele mai importante puncte de atracţie turistică pune în "top 5" stadionul Cluj Arena şi coboară piaţa Unirii în pluton. Mulţi dintre votanţi au exemplificat cu puncte turistice inedite, cum ar fi cimitirul central, biserica Calvaria din Mănăştur sau parcurile Babeş şi Rozelor.

Grădina Botanică, Cetăţuia, Piaţa Muzeului, Parcul Central şi ... Cluj Arena sunt cele mai votate puncte de atracţie turistică a Clujului, într-un sondaj cu câteva sute de voturi deschis pe un blog clujean.

Sondajul, deschis la începutul acestei luni pe blogul jurnalistului clujean Ovidiu Blag, numără la ora redactării aceste ştiri aproape 600 de voturi. Cele mai multe s-au îndreptat către Grădina Botanică, peste 100 de voturi (17,1%), urmată de Cetăţuie cu 83 voturi (14%). Piaţa Unirii, considerată "kilometrul zero" al oraşului, a adunat doar 48 voturi (8,1%) şi se află pe a şasea poziţie. Alte obiective de atracţie turistică ale oraşului sunt Teatrul Naţional, Bastionul Croitorilor, parcul Babeş, strada Mihail Kogălniceanu, parcul Rozelor, biserica Calvaria din Mănăştur, strada Potaissa şi Cimitirul Central.

"Din punct de vedere turistic oraşul se poate lăuda cu un turism medical, unul universitar şi unul legat de maghiarii care vin la morminte (maghiarii din Ungaria)", spune autorul sondajului, Ovidiu Blag, pentru ziuadecj.ro. "M-a surprins că punctele de atracţie rămân cele clasice, respectiv Grădina Botanică şi Cetăţuia, deşi nu se poate spune că în aceste zone s-a investit prea mult. Mi-a plăcut că zona pieţei Muzeului, unde s-a făcut un minim necesar, respectiv închiderea zonei, pietruirea ei şi deschiderea unor restaurante, a făcut din această zonă una de top". În schimb, şi Blag e surprins că zona statuii lui Matei Corvin, "practic centrul oraşului şi imaginea oarecum definitorie a Clujului, prezentă preponderent şi în vederi", nu se află în top 3.

"Acest, top, chiar dacă nu e unul ştiinţific realizat, poate reprezenta un ghid pentru autorităţi", spune autorul sondajului, Ovidiu Blag, pentru ziuadecj.ro. "E o temă de reflecţie, să se facă mai mult pentru aceste zone". El spune că prima sa recomandare pentru un turist ajuns în Cluj e o plimbare prin zona vechiului zid al cetăţii oraşului, de la intrarea dinspre stada Napoca până la Bastionul Croitorilor. "Ar trebui să aibă valoarea unui mic tur al oraşului vechi", spune el, "incluzând superba stradă Kogălniceanu". Acesta mai cere şi reamplasarea statuii Fecioarei Maria în faţa bisericii Piariste din centrul oraşului - acum aceasta se află în spatele bisericii de pe bulevardul 21 Decembrie - iar portalul din faţa acestei biserici să fie readus la locul său, în faţa bisericii "Sf. Mihail". "De ce să le împrăştiem şi să nu le punem acolo unde le-a fost locul, şi să redăm istoria aşa cum a fost?", se întreabă el.

Jurnalistul Cătălin Condurache e printre votanţi şi şi-a exprimat opţiunile după ce în urmă cu aproape 20 de ani a realizat un film de prezentare a oraşului, pentru Primăria Cluj-Napoca şi pentru Consiliul Judeţean. "Am bătut orașul și din această perspectivă, ca să nu vă mai spun că am trăt în Cluj!", spune el. "Bisericile sunt senzaţional de frumoase și variate ca orientări religioase... Calvaria, Biserica Reformată de pe str Kogălniceanu, fosta "ulița lupilor", unde mergeam la concertele de orgă încă de prin 1974 însoțit de cartea mea favorită "Colonelului nu are cine sa-i scrie", ( Gabriel Garcia Marchez) a cărei lectură dura cât un concert! Piaristii! Biserica Ioan Bob, prima atestare documentară despre românii prezenţi în centru orașului! Dacă Funar a înghiţit acest lucru sunt convins că voi nu veți avea probleme de digestie cu această afirmație. După 1918 lucrurile s-au schimbat.  Statuile sunt și ele multe și frumoase, un adevărat album care-i comemorează pe cei mai meritoși dintre locuitori! Nu insist, le știți voi...Fără una...ceva mai urâtă. Clădirea și spațiul unde se află Spitalul clinic de urgență pe str, clinicilor. Facultatea de Agronomie este un un spațiu fabulos plin de verdeață și construcții forte frumoase. Merită sa-l vizitași când aveți timp... Strada Horea, nu pentru că e locul copilăriei mele ci pentru frumusetea cladirilor de pe stradă, Sinagoga și cladirile imediat după ce treci podul spre oraș, una farmacie azi! Muzeele, cam toate. Banfy, farmacie, istorie...Bastionul croitorilor și complexul studențesc din Hașdeu!"

Votaţi aici sondajul

 

Comenteaza