CARTIERUL MEU: Gheorgheni, o oază de verdeaţă - episodul 4

CARTIERUL MEU: Gheorgheni, o oază de verdeaţă - episodul 4
Construit în anii '60, Gheorgheni este considerat a fi cel mai verde cartier rezidenţial din Cluj. ZIUA de CLUJ îşi propune să facă o incursiune în Gheorgheni pentru a analiza detaliile legate de confortul locuitorilor şi problemele pe care locuitorii din cartier le întâmpină în fiecare zi.

ZIUA de CLUJ continuă campania promovării cartierelor clujene şi vă prezintă cartierul Gheorgheni, cu bune şi rele. Vă invităm să ne spuneţi cum este observat Gheorgheni prin ochii locuitorilor. Comentarii, nemulţumiri, imagini relevante - pe toate le aşteptăm pe adresa redactie@ziuadecj.ro, cu subiectul CARTIERUL MEU.

Luni, 25 august, ne dăm întâlnire la ora 09:00, în cartierul Gheorgheni cu toţi locuitorii din zonă.

VECHI

Gheorgheni, cartierul din estul oraşului, a fost construit în anii '60, după un plan urbanistic ce a inclus numeroase spații verzi, parcuri și zone de agrement, motiv pentru care este considerat a fi cel mai verde cartier clujean. Este al doilea cartier, dupa Grigorescu, care a fost construit în Cluj Napoca. Denumirea cartierului provine de la localitatea limitrofă - cu același nume - spre care face legătura. La fel ca în alte cartiere socialiste, şi în Gheorgheni mai multe case au fost demolate, pentru a face loc unui mare cartier de blocuri.

NOU

În ultimii ani s-au constuit o serie de clădiri şi blocuri noi, în special în zona Iulius Mall, iar cartierul se află pe prímele locuri atunci când vine vorba de achiziţionarea unei locuinţe. În zonă mai sunt în lucru, în diverse stadii şi alte proiecte de imobile. Locuinţele noi eclipsează blocurile vechi ce datează din anii '60. Predomină blocurile de 4 etaje, dar sunt numeroase şi cele cu 8 sau 10 etaje. Exită, însă, şi zone de case. Axele principale ale cartierului sunt constituite de străzile Brâncuşi şi Titulescu.

Cartierul este deservit de troleibuzele 3, 25, care fac legătura cu Piaţa Gării respectiv cartierul Mănăştur şi de autobuzele 32, 32b, 33, 34, 48, care fac legatura cu zone importante ale oraşului.
La capătul arterei Constantin Brâncuşi începe un alt cartier clujean, recent înfiinţat, care este apropiat Gheorgheniului. Este vorba despre Colonia Borhanci, zonă în care în ultimii ani a avut loc un boom imobiliar, fiind construite vile, duplexuri sau blocuri.

ACCENT

Comerţul e în floare

Cartierul Gheorgeni poate fi un important punct economic al oraşului. Locuitorii de aici beneficiază de numeroase spaţii comerciale şi pieţe agroalimentare - Hermes, Mercur, Diana.

Din anul 2007, cartierul găzduieşte un important centru comercial, Iulius Mall, în incinta căruia clujenii găsesc aproape 200 de magazine. Cu, o suprafață totală de 155.000 mp, centrul comercial din Gheorgheni este al doilea deschis după cel din Floreşti. În preajma mallului există şi clădiri de birouri, deschise sau încă în construcţie, care au devenit sediul sau punctul de lucru a numeroase firme.

Cel mai verde cartier clujean

Cel mai verde cartier clujean cuprinde, spre bucuria locuitorilor, mai multă vegetaţie, mai multe spaţii verzi, parcuri şi locuri de joacă pentru copii. Cea mai mare atracţie a Cartierului Gheorgheni este probabil zona lacului, care are o vechime de aproape 600 de ani, fiind denumit "Lacul fără fund". Prima atestare a lacului datează din 1370, într-un act al regelui Ungariei, Ludovic de Anjou, act care se pastrează şi astazi în arhivele oraşului. În perioada medievală, lacul a fost transformat în pescarie, de unde locuitorii se aprovizionau cu peşte, fiind o sursa importantă de hrană. După finalizarea construcţiilor de amenajare, lacul din Gheorgheni a devenit o adevarată atracţie de petrecere a timpului liber, unde locuitorii puteau sa se plimbe cu barca sau să facă plimbari pe malul lacului. Pe spaţiul din apropierea lacului, a fost amenajat în anul 2013 un important punct verde al oraşului: amenajarea spaţiului verde şi de agrement de pe o porţiune din jurul lacului a fost realizată în urma unei investiţii de 2 milioane de euro. Zona verde din proximitatea lacului de vest a fost amenajată cu 10.000 mp de gazon special pentru trafic intens şi 18.000 de arbori şi arbuşti de diferite dimensiuni, spaţiu pietonal deasupra lacului, debarcader, pistă pentru ciclism şi pentru alergare de 1.500 mp, alei de promenadă şi spaţii de relaxare echipate cu bănci.

Cartierul Gheorgheni se bucură de mai multe de astfel de puncte de agrement. Una dintre cele mai liniştite oaze de verdeaţă şi relaxare din Cluj este Parcul Detunata din Gheorgheni, ce se întânde pe o suprafaţă de 9 hectare. Pe parcursul anilor a fost refăcut şi i s-au adus diferite îmbunătăţirii. Ultima investiţie remarcabilă care s-a făcut a fost în perioada septembrie-noiembrie 2010 când a fost modernizat. Pe lângă lucrările de refacere a aleilor, de vopsire a aparatelor de joacă şi a băncilor, a fost reabilitat un foişor acoperit, în care s-au montat 4 mese de şah şi 4 bănci . Au mai fost amplasate 6 mese noi pentru practicarea jocurilor de societate, 2 mese pentru tenis de masă, 5 aparate de fitness, 2 bănci balansoar şi un leagăm cuib. Parcul beneficiază şi de o pistă pentru bicicleta de 760 m.

În apropierea centrului comercial din cartier se delimitează o altă importantă zonă clujeană, şi anume, Între Lacuri, o zonă în care, preponderent, întâlnim un cartier de case. Tot în această zonă se află şi o bază sportivă. Zona Între Lacuri ar putea deveni o adevărată oază de verdeaţă: un grup civic local, sprijinit şi prin intervenţia conducerii Ordinului Arhitecţilor din România, propune crearea unui parc de câteva zeci de hectare în zona lacurilor din Gheorgheni.

Cândva, în Gheorgheni era singurul patinoar din Cluj, dar acesta nu mai est funcţional de ani buni. În schimb, acum se patinează iarna în parcarea centrului comercial.

Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Cluj-Napoca, un obiectiv important al cartierului

La marginea cartierului Gheorgheni găsim Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Cluj-Napoca. Cu o traditie de peste 60 de ani, obiectivul se poate mândri cu peste 150 de soiuri create în staţiune, de la măr, păr, arbuşti fructiferi, cireş şi vişin. Pe lângă acestea, peste 60 de soiuri de trandafiri, dintre care 45 omologate după anii 1990. Tot aici au fost descoperite 37 de tehnologii noi, dintre care o tehnologie de înmulţire în vitro, aflată în curs de brevetare. Diploma de excelenţă şi medalia jubiliară pentru contribuţia adusă dezvoltării inventicii româneşti, marele premiu in 2013 la Congresul Naţional al Societăţii Române pentru Horticultură.

FSEGA, reperul universitar al zonei

La limita cartierului Gheorgheni, înspre cartierul Mărăşti, se află şi sediul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca, o clădire modernă, inaugurată în 2007 care vizează toate formele de învăţământ: licenţă, masterat, doctorat, învăţământ la distanţă, formare continuă, cursuri postuniversitare de recalificare, programe de cercetare, consultanţă şi dezvoltare durabilă. însumând 11 specializări nivel licenţă şi 26 specializări nivel masterat. Infrastructura modernă şi funcţională are 7 amfiteatre cu 1.350 de locuri şi o suprafaţă de 1007 mp., 10 săli curs cu 880 de locuri şi o suprafaţă de 778 mp., 24 săli seminar cu 1040 de locuri şi o suprafaţă de 1217 mp., 59 laboratoare cu 1544 de locuri şi o suprafaţă de 3370 mp., 3 săli de lectură pentru bibliotecă, cu 190 locuri şi o suprafaţă de 430 mp., 5 săli depozit cărţi şi o suprafaţă de 440 mp. La acestea se adaugă impozanta Aulă a FSEGA cu 454 de locuri şi o suprafaţă de 418 mp. În ultimii ani, odată cu construirea Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, precum şi a căminelor Economica I şi II, Cartierul Gheorgheni beneficiază de cel mai modern campus universitar din oraş.

Problemele de sănătate, tratate în Gheorgheni

În Gheorgheni este amplasată cea mai cunoscută clinică privată din oraş. A fost înfiinţat în anul 1993 şi este cel mai mare centru medical particular din Romania cu un singur proprietar, care furnizează o diversitate mare servicii medicale: analize de laborator, examinări radiologice, mamografii şi examinări cu un computer tomograf de înaltă calitate. Începuturile au fost grele întrucât nu existau surse de finanţare, şi era perioadă în care multe bănci mari dădeau faliment, iar în sănătate nu era personal pregătit pentru sectorul privat. Clinica a crescut datorită investiţiilor care s-au făcut cu paşi mici, iar traptat a ajuns să fie considerată una dintre cele mai moderne centre medicale din zona Transilvaniei, cu unii dintre cei mai buni specialişti din domeniile medicinei moderne. Până în anul 2013, clinica din Gheorgheni a avut peste 1.800.000 de pacienţi, dintre care circa 70% din afara judeţului Cluj şi din străinătate.

ZIUA de CLUJ vă invită să daţi curs iniţiativei noastre de a analiza situaţiile cartierelor clujene. Vrem să ştim care este gradul de confort, traficul, dacă există spaţii de relaxare şi distracţie şi care sunt problemele cu care se confruntă locuitorii din Gheorgheni. Aşteptăm părerile dumneavoastră, alături de imagini grăitoare atât la secţiunea de comentarii, cât şi pe adresa redactie@ziuadecj.ro.

Comenteaza