CARTIERUL MEU: Gruia, cartierul cu o intersecţie unică în Europa

CARTIERUL MEU: Gruia, cartierul cu o intersecţie unică în Europa
Este unul dintre cele mai vechi cartiere clujene şi găzduieşte intersecţia cu cel mai mare număr de străzi din Europa. ZIUA de CLUJ îşi propune să facă o incursiune în Gruia, cu scopul de a analiza detaliile legate confortul şi de viaţa de zi cu zi a locuitorilor din cartier.

ZIUA de CLUJ vă prezintă sintetic cartierul Gruia, cu bune şi rele. Găsiţi aici unghiul din care îl vedem noi şi vă invităm să ne spuneţi cum se observă acest cartier al Clujului prin ochii dumneavoastră, care sunt beneficiile, dar şi neajunsurile de a locui în zonă. Comentarii, nemulţumiri, imagini relevante - pe toate le aşteptăm pe adresa redactie@ziuadecj.ro, cu subiectul CARTIERUL MEU sau la secţiunea comentarii.

Cu locuitorii din Gruia ne dăm întâlnire luni dimineaţa, la ora 09:00.

În momentul de faţă, cartierul Gruia reprezintă una din cele mai frumoase zone rezidenţiale din oraş şi cupride mii de case, mai vechi sau mai noi. Marea majoritate a populației cartierului locuiește în case, cu excepția celor câteva blocuri existente pe străzi precum Gruia, Vânătorului sau 16 Februarie. Având în vedere locaţia în care este situat cartierul, în apropiere de gară, mai multe străzi din zonă au denumiri legate de domeniul căilor ferate.

Cartierul Gruia începe de la cladirea Camerei de Comerţ şi Industrie şi se continuă cu Strada Racoviţă, una dintre principalele strazi ale cartierului, unde au locuit multe personalităţi ale oraşului, care impresionează prin arhitectura de odinioară şi prin farmecul prezentat de acestea. De asemenea, verdeaţa este elementul cental care însoţeşte frumoasele locuinţe din cartier.

În zonă se afla obiective ca Turnul de Parașutism, Hotelul Belvedere (care a purtat și denumirea de Hotel Transilvania pentru o scurta perioadă de timp) și rămășițele fortificației Cetățuia (1715-1735). Aici se află, de asemenea, intersecția "Șapte Străzi", despre care se spune că este intersecția cu cel mai mare numar de străzi din Europa.

Stadionul din Gruia este de asemenea cunoscut. Aici au venit să joace nu doar Steaua şi Dinamo, ci şi Manchester United, Chelsea, AS Roma sau Bayern Munchen. Luni seara va găzdui şi derby-ul Clujului, CFR - "U".

Cetăţuia - de la fortăreaţă la obiectiv turistic

Cartierul Gruia este situat în jurul dealului Cetăţuia, şi are o vechime de aproape 100 de ani. Istoria Cartierului Gruia este strans legată de fortificaţia din zonă şi de importantele repere istorice care se găsesc în cartier. Cetatuia reprezintă un important obiectiv turistic al oraşului, care pe lângă o istorie interesantă oferă şi o privelişte panoramică splendidă asupra oraşului. În zonă este situată fortificația construită in perioada Habsburgică în vârful dealului cu același nume din Cluj-Napoca, din cartierul Gruia.

Cetățuia a fost clădită între anii 1715 și 1735 cu ziduri sub formă de stea, o redută, un turn și era înconjurată de bastioane, conform cu planurile arhitectului militar Giovanni Murando Visconti, în exterior fiind înconjurată de un val de pamânt. Porțile de acces dinspre vest și sud nu mai există, au mai rămas în picioare doar cele din sud-est si nord.

Fortificatia Cetatuia a fost folosita de multe ori pe post de inchisoare, in special in perioada Revolutiei de la 1848. In 1849, aici a fost inchis si executat pastorul sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revolutiei. Din vechea cetățuie a mai rămas puțin: o parte din ziduri, patru clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Parașutiștilor. În perioada anilor '70, pe colina dealului a fost construit Hotelul Belvedere, iar în 1995 a fost ridicată o cruce de mari dimensiuni, din fier, în locul celei distruse de comunişti în anii '50. Crucea iniţială a fost ridicată în memoria celor intemniţaţi aici.

O parte din noua istorie a fotbalului clujean se scrie în cartier

În Cartierul Gruia se află, încă din anii '70, stadionul echipei de fotbal CFR 1907, cu o capacitate de 23.500 de locuri, din care 14.000 acoperite. Stadionul beneficiază de instalaţie de nocturnă şi de o tabletă de marcaj modernă. CFR Cluj este un club de fotbal care evoluează în Liga I. Înființat în anul 1907, clubul a câștigat de trei ori titlul de campioană națională - în 2008, 2010 și 2012. De-a lungul istoriei, echipa a evoluat cele mai multe sezoane în diviziile B și C, însă a promovat și în A, rămânând acolo în perioada 1969-1976, când cea mai bună performanță a fost locul 5. Potrivit documentelor vremii, este a treia echipă înființată la Cluj și a zecea apărută pe teritoriul actual al României.

Intersecţia record a Europei

Aici se află, de asemenea, intersecția "Șapte Străzi", despre care se spune că este intersecția cu cel mai mare numar de străzi din Europa: Gruia, Cetății, Carpați, Mecanicilor, Crișan, Emil Racoviță, respectiv Romulus Vuia. Originile intersecției, care pe atunci unea mai multe drumuri și drumeaguri, datează din secolul al XVIII-lea, din perioada de după ridicarea fortificației imperiale de pe Cetățuie, avizată în 1713 de Consiliul de Război de la Viena. Construcţia fortificaţiei a fost finalizată în 1735. 

Prognoza meteo porneşte din Gruia

Tot din Gruia se dă cu exactitate şi prognoza meteo. Aici este situat Centrul Meteorologic Regional "Transilvania Nord" Cluj Napoca, instituţia care dă ora exactă în materie de ploi, soare, nori sau zăpadă.

ZIUA de CLUJ vă invită să daţi curs iniţiativei noastre de a analiza situaţiile cartierelor clujene. Vrem să ştim care este gradul de confort, traficul, dacă există spaţii de relaxare şi distracţie şi care sunt problemele cu care se confruntă locuitorii din Zorilor. Aşteptăm părerile dumneavoastră, alături de imagini grăitoare atât la secţiunea de comentarii, cât şi pe adresa redactie@ziuadecj.ro.

Comenteaza