Case inundate în Cluj-Napoca, Floreşti şi Baciu. Pompierii au răspuns la peste 100 de apeluri de urgenţă FOTO

Case inundate în Cluj-Napoca, Floreşti şi Baciu. Pompierii au răspuns la peste 100 de apeluri de urgenţă FOTO
Mai multe imobile din municipiul Cluj-Napoca şi comunele Florești și Baciu au fost inundate în urma ploilor abundente ce s-au manifestat în cursul zilei de marţi, 24 mai 2016. ISU Cluj a răspuns la peste 100 de apeluri de urgenţă.

Cele mai multe solicitări au venit din zona nord-est a municipiului Cluj-Napoca, cum ar fi Piața Gării, străzile Tudor Vladimirescu, Decebal, Războieni, Corneliu Coposu, Maramureșului, Septimiu Mureșan, Cetății, Alexandru Vlahuță, Suceava Bulevardul Muncii și Calea Baciului.

Străzile Doinei și Vișinilor au fost mai afectate din cauza ieșirii din albie a unui pârâu din zona respesctivă.

VEZI ŞI Furtună la Cluj. Covor de grindină în Floreşti şi Baciu FOTO/VIDEO

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare cod galben de vreme instabilă și ploi însemnate cantitativ, valabilă în 35 de județe pânămiercuri 25 mai, la ora 21:00. Astfel, se vor înregistra averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua aspect de vijelie și pe arii restrânse grindină.

În Moldova, Dobrogea, Transilvania, Maramureș, nordul și estul Munteniei, precum și în zona de munte, cantitățile de apă vor depăși local 20 - 25 l/mp și izolat, cu precădere în Carpații Orientali, 50-70 l/mp.

La rândul său, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare cod portocaliu de inundații, valabilă în 16 bazine hidrografice.

Conform prognozei, până joi, 26 mai, la ora 12:00, se vor înregistra torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție.

Hidrologii instituie atenționare cod portocaliu de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș (judeţele Maramureș și Satu Mare), Someșul Mare (Bistrița Năsăud), afluenții mici ai Someșului din Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare, bazinele superioare ale Mureșului și Târnavelor din Harghita și Mureș, Olt superior și mijlociu și afluenții săi (Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea și Argeș), Suceava, Moldova, Bistrița (Suceava, Harghita, Neamț și Bacău), Trotuș (Harghita, Neamț și Bacău), Putna (Vrancea), Râmnicu Sărat (Buzău și Vrancea), Buzău superior (Brașov, Covasna și Buzău), Jijia și Bașeu (Botoșani și Iași).

Fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele Bistrița Năsăud, Sibiu, Harghita, Covasna, Bacău și Vrancea, menționează INHGA.

Atenționarea hidrologică a fost transmisă către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională Apele Române, Ministerul Administrației și Internelor, Hidroelectrica și Administrațiile Bazinale de Apă Someș-Tisa, Mureș, Olt, Buzău-Ialomița, Siret, Prut-Bârlad.

 

Comenteaza