Castelul abandonat din Transilvania "care nu mai suferă". Îşi va recăpăta vitraliile, porumbacul japonez şi mobilele pictate FOTO

Castelul abandonat din Transilvania
Castelul Banffy din localitatea clujeană Răscruci va fi restaurat din fonduri europene şi judeţene, investiţia totală fiind de circa 4,5 milioane euro. Lucrările ar urma înceapă în primăvara anului viitor.

Castelul a fost lăsat în voia sorţii, iar trecerea anilor şi-a spus cuvântul. Cristian Lipovan, fotograf din Cluj-Napoca pasionat de explorare urbană, i-a surprins frumuseţea prăfuită în cadrul proiectului intitulat Places Suffering.

Castelul de la Răscruci a fost construit în secolul al XVIII-lea, în stil eclectic. Pe vremuri, aici se afla unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei Bánffy. Exista aici un lac, astăzi doar un teren mâlos. Cronicile familiei Bánffy spun că în mijlocul acestui parc era amplasat un columbar (porumbar) în stil japonez și că domeniul era folosit ca reședință domnească de vară. Între anii 1752-1755 au fost restaurate casa de oaspeți și grajdul, iar clădirea actuală, realizat în stil eclectic, datează din 1809, ridicată fiind pe locul unei vechi reședințe de vară. Castelul a fost locuit de baronul Adam Bánffy, un pasionat al artei.

Castelul de la Răscruci are o valoare istorică importantă. Pavilionul (subsol, parter, etaj și șarpante înalte) este de inspirație romană. Accesul principal al castelului se află prin două scări dispuse în partea sudică, urmate de o terasă încadrată de opt coloane dorice.

Piesa de rezistență rămâne salonul de primire sau sufrageria. Aici s-a păstrat un bufet din lemn cu același tip de sculpturi și o vitrină cu o valoare artistică aparte, în secolul XX fiind expusă la o expoziție de la Paris. Salonul, tipic renascentist, are pereții îmbrăcați în lemn, cu tavan din lemn casetat. Casetele din tavan sunt sculptate în stilul Renașterii germane, fiind imprimate forma blazonului și genealogiei familiei Bánffy, precum și numele celor mai reprezentative personalități din istoria Ungariei și Transilvaniei. Deasupra unei uși este sculptată inscripția "Salus intratibus pax exeuntibus".

O altă piesă interesantă ca valoare artistică în încăpere este soba din teracotă verde. Se pare că aceasta ar fi fost realizată după modelul renascentist aflat în salonul împăratului Franz Josef. Pe cele trei laturi din partea superioară ale sobei sunt sculptate scene care zugrăvesc alegerea căpeteniei Arpad, întemeierea Ungariei și adunarea de la Ópusztaszer. Cele trei scene în relief de deasupra brâului imortalizează pierderea bătăliei din 1526 de la Mohács.

La etaj se ajunge prin scara cu balustradă din lemn masiv, după trecerea prin foaierul cu lambriuri renascentiste. Sunt dispuse aici nouă coloane cu capiteluri care zugrăvesc motive vegetale, ușile din lemn masiv, blazonul familiei și diverse alte motive sulpturale. Din balconul castelului se poate vedea întreg domeniul Banffy. Terenul de 4,5 ha, din care 881 metri pătrați construiți, stă nefolosit. 

Dem la castel la centru cultural 

CJ, proprietarul clădirii, a decis schimbarea funcțiunii castelului în centru cultural reprezentativ pentru județul Cluj, capabil să găzduiască diverse evenimente culturale. Acest fapt va determina crearea, într-o primă etapă, a șase locuri de muncă, urmând ca, în funcție de gradul de utilizare și de vizitare a obiectivului, numărul acestora să crească progresiv. Deschiderea acestui obiectiv de patrimoniu pentru vizitare și organizare de evenimente culturale va aduce o plusvaloare atât obiectivului turistic în sine, cât și zonei în ansamblu.

În mod concret, în ceea ce privește clădirea castelului vor fi realizate o serie de lucrări specifice de restaurare - reamenajare, la standarde ridicate de calitate, al căror rol este acela de a reconstrui, din materiale asemănătoare ca formă și compoziție, toate elementele de construcții și decorative.

Lucrările de restaurare vor privi atât zidurile interioare și exterioare, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități cât mai ales, componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica și finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile, precum și celelalte elemente artistice care s-au păstrat sau care vor fi reconstituite în baza fotografiilor de arhivă.

Funcțiunile propuse prin intermediul acestui proiect vizează edificarea unei săli de expoziții, a unei săli de conferință, a unei săli multifuncționale, a unei săli de curs/lectură media, respectiv a unei biblioteci-birou de cercetare.

În privinţa restaurării parcului Castelului, aceasta se va axa, în principal, pe amenajarea lacului din incintă, soluția propusă de echipa de arhitecți fiind cea de decolmatare și curățare a suprafeței amenajabile, respectiv de redimensionare a acestuia până la o suprafață de 2.755 mp.

În cadrul amenajării acestui parc ornamental a fost prevăzută reproducerea în baza imaginilor de epocă, construirea de la zero în cazul inexistenței elementului arhitectural, a mai multor obiecte: pontonul din lemn, porumbarul din mijlocul lacului și fântâna arteziană, pasarela peste canal două poduri pentru șanțul de evacuare a apei lacului, amenajarea acceselor auto și pietonale.

În primăvara lui 2016, circa 900 de persoane au vizitat castelul în cadrul evenimentului "Ziua Porţilor Deschise". De asemenea, a fost gazda unui fashion show organizat în cadrul ZAIN - Design Expressions. Designeri români Raul Lazăr, Crina Bulprich, Lucian Rusu și Ioana Ciolacu au prezentat peste 40 de ţinute din noile lor colecţii.

Comenteaza