Cataloage online în liceele din oraş

Cataloage online în liceele din oraş
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj le-a propus directorilor liceelor clujene să îşi implementeze sisteme de cataloage electronice în unităţi.

În prezent, în Cluj-Napoca, mai multe licee au introdus cataloagele online în unităţi. Prin intermediul sistemelor, părinţii pot vedea pe internet, în timp real, ce note au copiii lor la şcoală şi dacă au absenţe nemotivate. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) laudă sistemul cataloagelor electronice şi le-a recomandat tuturor liceelor clujene să îşi achiziţioneze un astfel de sistem. „La şedinţa cu directorii le-am cerut pe cât posibil să încerce să introducă catalogul electronic. Acest sistem duce la scăderea numărului de absenţe şi la micşorarea abandonului şcolar", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al ISJ Cluj. Instituţia a fost contactată de mai multe societăţi care au făcut propuneri privind cataloagele online. „La noi au fost mai multe firme care ne-au făcut propuneri şi le-am transmis să contacteze direct şcolile pentru că numai ele pot hotărâ dacă vor să facă acest lucru. Părinţii nu sunt obligaţi să îşi facă abonamente la aceste societăţi", a declarat Cuibus. El a avut o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor părinţi cărora le-a prezentat propunerile pentru restructurarea sistemului de învăţământ clujean, dar şi propunerea privind cataloagele electronice. „Am avut o discuţie cu reprezentanţii a 31 de asociaţii de părinţi şi un singur reprezentant a fost împotrivă", a explicat Cuibus.

Conducerea Colegiului Naţional „Emil Racoviţă" a implementat sistemul catalogului electronic în urmă cu trei ani în şcoală. „În primii doi ani, catalogul electronic a fost în faza experimentală şi părinţii care l-au dorit şi-au făcut un abonament. Acum este pentru toţi copiii de la gimnaziu şi liceu. Utilizează catalogul electronic 550 de părinţi, dintre care 400 urmăresc frecvent prezenţa elevilor la cursuri şi notele pe care le obţin. Este o modalitate de comunicare între şcoală şi părinţi, între părinţi şi diriginţi care îşi pot trimite mesaje", a explicat Constantin Corega, directorul liceului „Racoviţă". Practic, părinţii plătesc o sumă de 30 de lei anual pentru a putea primi prin sms sau pentru a putea accesa de acasă, pe internet, catalogul electronic unde sunt înregistrate notele şi absenţele copiilor. „Nu avem părinţi care să fi refuzat acest sistem. Există posibilitatea unui schimb de mesaje între părinţi şi diriginţi, între părinţi şi director. Sunt foarte multe avantaje ale acestui catalog. Eu pot să ştiu câte note au fost puse elevilor, care este situaţia notelor", a explicat Corega. Pentru a introduce catalogul electronic în şcoală a fost încheiat un contract între asociaţia de părinţi şi firma DARAM SRL, şcoala fiind doar un intermediar. „Am mai avut şi alte oferte. A fost şi o ofertă a unei firme din Iaşi care presupunea să introducem terminale (calculatoare-n.red) în sălile de clasă. Firma pe care am ales-o îşi trimite de două ori pe săptămână un reprezentant care introduce informaţiile privind notele şi absenţele în baza de date. Această firmă a avut şi disponibilitate când le-am spus că vrem să modifice programul ca să pot vedea şi ritmicitatea notării şi a fost şi o ofertă mai bună din punct de vedere financiar", a precizat directorul liceului „Racoviţă".

Liceul Teoretic „Avram Iancu" a implementat şi el, din acest an şcolar, sistemul catalogului electronic. „Sistemul este unul benefic, iar noi comunicăm rapid cu părinţii. Diringinţii pot să le transmită părinţilor mesaje despre copii, despre note sau absenţe", a declarat Alina Negru, directoarea liceului „Avram Iancu". Şi aici, preţul pentru un abonament anual la catalogul online este de 30 de lei. „Nu toţi părinţii au optat pentru acest lucru, pentru că unii dintre ei nu folosesc internetul. Jumătate dintre părinţii elevilor din liceu au optat pentru acest sistem", a declarat Negru.

Preşedinta Federaţiei Părinţilor din Cluj, Violeta Ilea-Bolda, crede că introducerea catalogului online ar fi de folos în comunicarea părinţilor cu şcoala. „ Mi se pare o idee bună şi utilă, mai ales că, în zilele noastre, calculatorul este folosit tot timpul. Aşa e foarte uşor ca fiecare părinte să ştie situaţia notelor şi a absenţelor, iar suma pe care ar trebui să o plătim este una modică", a declarat Ilea-Bolda.

Prima tentativă de introducere a cataloagelor electronice a avut loc în 2010

În luna noiembrie a anului 2010, trei licee din Cluj-Napoca au semnat un protocol prin care se angajau să încheie contracte de prestării servicii cu firma Adservio din Iaşi, care le oferea părinţilor posibilitatea să vadă pe internet, contra cost, notele şi absenţele elevilor. Acestea însă au renunţat la protocol după ce reporterii ZIUA de CLUJ au prezentat într-un articol din anul 2010 că sistemul era asemănător cu cel prin care mai multe primării încheiau contracte cu o firmă care monta radare fixe pentru o opri vitezomanii pe raza localităţilor, contracte care au fost declarate ilegale de către instanţe. Firma Adservio a implementat sistemul în cinci licee mari din Iaşi în 2010, iar părinţii elevilor de la Colegiul "Naţional" au susţinut atunci pentru ziarul „Adevărul de Iaşi" că au fost obligaţi să accepte catalogul electronic. Ei au povestit atunci că au fost adunaţi de conducerea Colegiului în sala de festivităţi şi li s-a prezentat oferta, însă contractul cu furnizorul era deja încheiat. Pentru a primi carnetul electronic, părinţii din Iaşi le-au spus ziariştilor că au plătit 60 de lei şi că li se părut un atac la buzunarul lor pe timp de criză.

 

 

 

Comenteaza