Câţi bani ajung la universităţi după deblocarea fondurilor europene

Câţi bani ajung la universităţi după deblocarea fondurilor europene
Instituţiile de învăţământ superior din Cluj au de recuperat zeci de milioane de lei pentru proiectele finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Veste bună pentru universităţile clujene cărora ar trebui să li se ramburseze câteva zeci de milioane de lei ca urmare a implementării proiectelor cu finanţare prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Comisia Europeană (CE) a confirmat deblocarea acestuia şi reluarea plăţilor pentru România.

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) este implicată în 70 de proiecte cu finanţare prin POSDRU în care este beneficiar sau partener. „Avem de primit pe baza cererilor de rambursare depuse în ultimul an 50 de milioane de lei. Restanţele la bursele doctoranzilor pe proiectele POSDRU în cazul celor plecaţi în străinătate sunt pe lunile octombrie şi noiembrie, iar pentru cei aflaţi în ţară, pe lunile septembrie şi noiembrie", a declarat Laura Irimieş, purtătorul de cuvânt al UBB.
În ianuarie, la UBB a avut loc un control al Autorităţii de Management şi a Organismului Intermediar POSDRU. „Avem 70 de proiecte pe POSDRU la care suntem beneficiari sau parteneri, cu o valoare de 640 de milioane de lei. Nu am primit niciun raport de control din partea Autorităţii de Management şi a Organismului Intermediar. Au verificat tot ceea ce ţine de implementarea proiectelor", a precizat Irimieş.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) a făcut cereri de rambursare de 6,5 milioane de lei pentru proiectele pe POSDRU. „USAMV derulează 11 proiecte finanţare din Fondul Social European prin POSDRU care cumulează 24,5 milioane de lei pe componenta USAMV. În ultimele 12 luni, USAMV a înaintat către Organismul Intermediar şi Autorităţii de Management POSDRU 16 cereri de rambursare care cumulează 6,5 milioane de lei. Pentru susţinerea acestora, dar şi a contractelor în derulare, USAMV a prefinanţat aceste contracte din venituri proprii cu opt milioane de lei", a declarat Călin Vac, coordonatorul biroului proiecte europene al USAMV. El a adăugat că doctoranzii din cadrul proiectelor POSDRU au întârzieri de şase luni la plata burselor.

În iulie 2012, reprezentanţi a 15 universităţi din ţară au înaintat un memoriu Preşedinţiei României, conducerii celor două camere ale Parlamentului, primului ministru şi Ministerelor Educaţiei şi Muncii în care au cerut rezolvarea situaţiei POSDRU. Universităţile au transmis reprezentanţilor guvernului că au de recuperat 182 de milioane de lei. „Valoarea cererilor de rambursare depuse şi neîncasate de UTCN totalizează 28 milioane de lei. Începând cu luna august 2012, majoritatea universităţilor semnatare au ajuns într-o situaţie limită: nu numai că nu mai pot susţine financiar proiectele implementate prin POSDRU, dar întreaga activitate din universitate este grav afectată de lipsa de fonduri din venituri proprii şi, la unele universităţi, de creditele bancare contractate pentru acest scop", declara, în septembrie, rectorul UTCN, Aurel Vlaicu.

„Ca urmare a rezultatelor pozitive înregistrate în urma misiunii de audit a CE, organizată în perioada 29 ianuarie - 1 februarie 2013, reprezentanţii Uniunii Europene au decis deblocarea POSDRU şi reluarea plăţilor către România. CE va relua plăţile către România în următoarele zile, pentru cererile de rambursare transmise în decembrie 2012, de 148 de milioane de euro, cu aplicarea corecţiilor financiare temporare de 25%, aşa cum a fost agreat cu partea română. CE a suspendat POSDRU la începutul lunii august 2012, ca urmare a deficienţelor identificate de partea comunitară pentru perioada 2009-2011. În cursul anului 2013, auditorii CE vor efectua alte două misiuni de verificare pentru POSDRU, în scopul ridicării corecţiilor financiare temporare de 25% aplicate cheltuielilor pe care România le va solicita CE pentru rambursare. Autorităţile române vor informa direct beneficiarii proiectelor POSDRU cu privire la reluarea plăţilor, precum şi cu privire la calendarul acţiunilor din acest an", au transmis reprezentanţii guvernului.

 

 

Comenteaza