Foto Câţi români s-ar muta la Cluj, dacă ar putea? Răspunsul surprinzător, într-un studiu IRES. Şi o nouă întrebare: Câţi locuitori poate "suporta" oraşul?

Câţi români s-ar muta la Cluj, dacă ar putea? Răspunsul surprinzător, într-un studiu IRES. Şi o nouă întrebare: Câţi locuitori poate "suporta" oraşul?
Centrul vechi al Clujului | Foto: Radu Pădurean / Primăria Cluj-Napoca

Un studiu IRES realizat pe cei care locuiesc la oraş arată că aproape 2 din 10 români s-ar muta la Cluj dacă li s-ar oferi această posibilitate.

La întrebarea "Care este oraşul din România, altul decât cel în care trăiţi în prezent, în care v-ar plăcea să locuiţi dacă aţi avea / vi s-ar oferi posibilitatea?", 16% dintre cei care au răspuns au indicat Clujul drept oraş de destinaţie. Oraşul de pe Someş este urmat în clasament de Braşov (14%), Timişoara (10%) şi Sibiu (8%). Doar 4% dintre cei chestionaţi s-ar muta în Bucureşti, potrivit studiului "Percepţii şi atitudini privind calitatea vieţii urbane în România", publicat de Revista Sinteza.

Poza noua 17.05.2018

Pe de altă parte, mai mult de jumătate dintre români nu ar dori să părăsească oraşul în care locuiesc. Astfel, la întrebarea "Dacă vi s-ar oferi posibilitatea să vă mutaţi din oraşul în care locuiţi acum, pentru care dintre următoarele variante aţi opta, în primul rând?", repondenţii au indicat că s-ar muta într-un oraş mai mare - 15%, într-un oraş mai mic - 9%, într-un oraş la fel cum este cel în care trăiesc acum - 5%, la ţară - 18%, în timp ce 51% spun că nu ar dori să se mute din oraşul în care trăiesc.

Potrivit aceluiaşi studiu, românii sunt optimiști când vine vorba de viitorul orașelor în care locuiesc. Majoritatea celor chestionaţi cred că oraşele vor fi mai prietenoase cu locuitorii (69%), mai bine gândite pentru ca oamenii să trăiască împreună (59%), mai verzi (57%), respectiv mai ecologizate (55%).

Studiul "Percepţii şi atitudini privind calitatea vieţii urbane în România" a fost realizat de IRES în perioada 16-19 martie 2018, pe un eşantion de 800 de persoane, reprezentativ pentru populaţia adultă din mediul urban din românia. Eroarea maximă tolerată este de +- 3,5%.

Comenteaza