Catolicii şi protestanţii din Cluj sărbătoresc duminică Paştile

Catolicii şi protestanţii din Cluj sărbătoresc duminică Paştile
Credincioşii catolici şi cei protestanţi sărbătoresc duminică Paştile - Învierea Domnului. ZIUA de CLUJ va publica în această seară scrisorile pastorale, în limba maghiară, ale cultelor romano-catolic, reformat şi unitarian.

Biserica Catolică sărbătoreşte în acest an Paştile - Învierea Domnului pe data de 31 martie. La aceeaşi dată serbează Paştile şi Bisericile Protestante.

ZIUA de CLUJ va posta în această seară pe site, ziuadecj.ro, Scrisorile Pastorale la Învierea Domnului ale reprezentanţilor din Cluj, respectiv Alba-Iulia ale Bisericilor Catolică, Reformată şi Unitariană.

În Biserica Romano-Catolică slujbele de Înviere au o încărcătură aparte, ca şi în Bisericile Ortodoxe Orientale şi debutează sâmbătă seară, continuând pe parcursul nopţii spre Duminică. Elemente centrale sunt Binecuvântarea Focului nou, Binecuvântarea candelei pascale, care este simbolul lui Hristos, respectiv intrarea cu candela pascală aprinsă în biserică, potrivit unui text de pe portalul crestinortodox.ro. În teologia romano-catolică accentul în această slujbă nu se pune pe serbarea Învierii lui Iisus, ci este legată în special de botezul catehumenilor.

În Biserica Catolică astăzi este marcată Vinerea Mare, când a fost răstignit Iisus.

Bisericile protestante, care serbează Paştile la aceeaşi dată cu Biserica Catolică, nu au o slujbă specială de sărbătorire a Învierii, însă în Duminica Paştilor sunt introduse în serviciul liturgic rugăciuni şi cântări speciale care marchează sărbătoarea, conform sursei citate.

Comenteaza