Cazul Apostu, strămutat, deşi nu a stârnit “mişcări de stradă”

Cazul Apostu, strămutat, deşi nu a stârnit “mişcări de stradă”
În raportul efectuat pentru cererea de strămutare a procesului fostului primar al Clujului, Ministerul Justiţiei a apreciat că nu poate fi vorba de ostilitate publică întrucât nu s-au organizat împotriva sa manifestaţii în stradă.

Procesul în care Sorin Apostu este judecat pentru acte de corupţie a fost strămutat de la Curtea de Apel Cluj la Curtea de Apel Mureş de magistraţii instanţei supreme pentru că a fost "subiectul unei campanii de presă".

Deşi au admis cererea de strămutare, sentinţa fiind pronunţată în 20 februarie, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat că nu sunt indicii care să conducă la concluzia că judecarea lui Apostu ar fi inechitabilă la Cluj. Cu toate acestea, judecătorii au luat această decizie pentru "a se elimina orice suspiciune" în acest sens.

În cererea de strămutare a procesului, avocatul Gheorghiţă Mateuţ, apărătorul lui Apostu, a susţinut că la Curtea de Apel Cluj "există suspiciunea rezonabilă că imparţialitatea judecătorilor ar putea fi ştirbită datorită duşmăniilor locale şi calităţii părţilor". De asemenea, avocatul a depus la dosar copii ale unor articole din presa clujeană care se referă la Apostu, arătând că acesta a îndeplinit funcţia de primar la momentul formulării acuzaţiilor, "motiv pentru care în presa locală a fost exprimat un curent de opinie negativă, iar prin intermediul acesteia au fost exercitate presiuni asupra judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Cluj". Cel mai greu au cântărit, în opinia apărării, articolele în care se făcea referire la viaţa personală a fostului primar, mai exact o presupusă relaţie extraconjugală pe care acesta ar fi avut-o cu o angajată a instituţiei pe care o conducea.

În cererea de strămutare, Apostu s-a plâns şi de prezenţa în sala de judecată a reprezentanţilor mass-media la judecarea cererii de liberare sub control judiciar, fapt care ar fi dus la o "presiune constantă asupra judecătorului căruia i-a fost repartizat dosarul spre soluţionare". Apostu a făcut referire şi la "presiunea exercitată de mass-media asupra procurorului de caz", care, în opinia sa, a avut o poziţie lipsită de imparţialitate. Fostul primar s-a plâns şi de accesul presei la dosar, inclusiv la conţinutul interceptărilor telefonice, care au fost redate în cotidiene locale, centrale şi la televiziuni.

Cu toate că în raportul asupra acestui caz Ministerul Justiţiei a considerat că argumentul mediatizării excesive a cazului nu este un motiv de strămutare, întrucât nu afectează imparţialitatea judecătorilor, magistraţii instanţei supreme au decis să aprobe cererea pentru a "înlătura orice suspiciune" şi pentru a i se asigura lui Sorin Apostu un proces echitabil. Tot Ministerul Justiţiei a arătat că ambii inculpaţi în stare de arest, Sorin Apostu şi Călin Stoia, au adresat administraţiei Penitenciarului de Maximă Siguranţă Gherla cereri de protecţie a dreptului la imagine, prin urmare influenţa mediatizării cazului este contrazisă. Mai mult, reprezentanţii ministerului spun că nu s-au organizat adunări publice de susţinere sau de împotrivire a comunităţii, ca în alte cazuri, prin urmare nu se poate vorbi de o atitudine de ostilitate faţă de Apostu.

Trimis la Mureş

Reprezentanţii Curţii de Apel Cluj au spus că de la Bucureşti a sosit dosarul. Totodată, reprezentanţii Curţii de Apel Cluj au declarat că dosarul va ajunge astăzi la Mureş. "Curtea de Apel Cluj a dispus azi, 7 martie 2012, scoaterea de pe rol a dosarului penal privind pe Apostu Sorin şi alţii şi trimiterea cauzei spre competentă soluţionare Curţii de Apel Târgu-Mureş, luând act de sentinţa penală nr. 271 din 20 februarie 2012, prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea formulată de inculpatul Apostu Sorin şi a dispus strămutarea cauzei în favoarea Curţii de Apel Târgu-Mureş", se arăta într-un comunicat emis ieri de instanţa clujeană. Menţionăm că următorul termen al procesului care se desfăşura la Curtea de Apel Cluj era stabilit pentru data de 9 martie. "Curtea de Apel Mureş va stabili un nou termen. Dacă la Curtea de Apel Cluj erau citaţi 10 martori pentru termenul din 9 martie, rămâne de văzut ce va hotărî judecătorul din Mureş", a declarat Gianina Costea Cuc, unul dintre avocaţii familiei Apostu.

Primarul Solomon, susţinut de mulţime

Unul dintre cazurile la care fac referire reprezentanţii Ministerului Justiţiei în raportul emis pentru cererea de strămutare a dosarului lui Sorin Apostu, atunci când spun că trimiterea fostului edil al Clujului "nu a determinat nici un fel de adunare publică de susţinere sau de împotrivire a comunităţii, cum s-a întâmplat în cazuri similare", este cel al primarului Antonie Solomon. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, arestat pentru luare de mită în urmă cu doi ani, a avut parte de susţinerea a peste 600 de oameni, care au ieşit în stradă de mai multe ori pentru a cere ca edilul să fie pus în libertate. Craiovenii au scris pe bannere mesaje de apreciere la adresa edilului, precum "Antonie Solomon, primarul inimilor noastre". În iulie 2010, procesul lui Solomon a fost strămutat la Galaţi, iar după două luni a fost eliberat din arest. Acesta şi-a reluat funcţia de primar al Craiovei.

 

Comenteaza