Ce modificări vor fi anul viitor în programa de la ciclul primar

Ce modificări vor fi anul viitor în programa de la ciclul primar
Ministerul Educaţiei a postat pe portalul de internet al instituţiei proiectul planului cadru de învăţământ pentru ciclul primar.

Proiectul planului cadru de învăţământ pentru ciclul primar modifică numărul de ore pe care le vor avea elevii în anul şcolar 2013-2014. Totodată, proiectul planului cadru de învăţământ prevede ca elevii din clasele pregătitoare, I şi a II-a să aibă studieze o materie numită „matematică şi explorarea mediului", în locul a două materii diferite matematică şi ştiinţele naturii. În plus, planul cadru pentru anul şcolar 2012-2013, care este pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei, prevede un număr mai mare de ore de educaţie fizică şi, respectiv, de educaţie muzicală şi mişcare.
Practic, elevii din clasele pregătitoare, întâi şi clasa a II-a vor avea câte trei ore de matematică pe săptămână, iar cei din clasele a III-a şi a IV-a vor avea patru ore de matematică săptămânal spre deosebire de planul cadru pentru anul şcolar curent unde erau stabilite 4-5 ore de matematică la clasa pregătitoare şi câte 3-4 ore de matematică pentru clasele I-IV. Proiectul prevede şi ca elevii din clase primare să facă câte două ore de educaţie fizică, iar la clasele a III-a şi a IV-a se adaugă câte o oră de joc şi mişcare. De asemenea, elevii din clasa pregătitoare vor avea, pe lângă cele două ore de sport, alte două ore de educaţie muzicală şi mişcare.

Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, crede că introducerea mai multor ore de educaţie fizică la clasele primare este una benefică. „Ideea mi se pare foarte bună pentru că trebuie făcută cât mai multă mişcare care e foarte importantă pentru dezvoltarea copilului şi, în special, pentru cea a copilului din învăţământul primar. La clasele pregătitoare şi I-IV nu mi se pare o problemă de implementare a sistemului, cred că este şi util şi necesar şi în acelaşi timp posibil de implementat. Se poate discuta privind încadrarea cadrelor didactice dacă se va merge pe varianta de profesori de educaţie fizică, dar nici aceasta nu va crea o problemă pentru că avem suficient personal", a declarat Valentin Cuibus.

El crede că ar trebui mărit numărul de ore de sport la ciclul gimnazial şi cel liceal. „Nu ştiu cum se va gândi problema mai departe, la gimnaziu, la liceu pentru că lucrurile trebuie să continue pentru că trebuie să îi creezi copilului o alternativă la ce este calculatorul, la ce vede pe stradă, iar sportul şi activităţile culturale sunt o astfel de alternativă", a precizat Cuibus. În planul cadru de învăţământ pentru ciclul primar din anul şcolar 2012-2013 au fost prevăzute între două şi trei ore de educaţie fizică pentru elevii din toate clasele.
Anicuţa Todea, inspector şcolar pe învăţământul primar, a analizat pentru ZIUA de CLUJ, noutăţile şi modificările pe care le aduce proiectul cadru în ciclul primar. „În proiectul de plan cadru se face diferenţa între clasele pregătitoare, I, II-a şi clasele a IV şi a VI-. Clasele pregătitoare, I şi II-a fac parte din ciclul de achiziţii fundamentale. Astfel, în clasa pregătitoare copilul se obişnuieşte cu şcoala, iar la sfârşitul clasei a II-a el trebuie să fie deja alfabetizat, trebuie să ştie să citească, să scrie şi să socotească. Clasele III şi IV fac parte din ciclul de dezvoltare", a declarat Anicuţa Todea.

Inspectorul şcolar a explicat ce înseamnă modificarea planului cadru pentru învăţământ. „Noutăţile au apărut la clasa pregătitoare, I şi a II-a. Planul cadru la clasele a III-a şi a IV-a e oarecum nemodificat în sensul denumirii disciplinelor de învăţământ, în schimb e modificat uşor numărul de ore pe aria curriculară, respectiv pe discipline. La matematică-ştiinţe în actualul cadru erau trecute patru-şase ore, iar acum sunt patru ore de matematică şi una de ştiinţe", a adăugat Todea. Conform ei, copiii din clasele pregătitoare, I şi a II-a vor studia materii integrate. „Marea noutate este elaborarea de la clasele pregătitoare, I şi a II-a. Anul acesta a intrat clasa pregătitoare în şcoli care a funcţionat după actualul plan cadru şi care are filosofia învăţământului integrat cum se întâmplă la grădiniţă. Clasa pregătitore de anul acesta va fi apoi clasa I ceea ce înseamnă că trebuie să înveţe în continuare integrat. Anul asta au avut comunicare în limba română, iar anul viitor vor avea tot comunicare în limba română şi nu limba şi literatura română. Matematica va fi până în clasa a II-a o singură materie care se va numi matematică şi explorarea mediului. Va fi o singură programă de studiu care prevede predarea integrată şi care va fi de patru ore. Nu se mai face diferenţa între matematică şi ştiinţele naturii cum se face la clasele III-a şi a IV, la fel şi la muzică şi mişcare", a spus Todea. Conform ei, după aprobarea proiectului „trebuie să apară programa şcolară, conţinutul ei şi manuale integrate. Filosofia şi modul de abordare al proiectului ţinteşte formarea de competenţe, adică cunoştinţe uşor de priceput, abilităţi şi pricepere. Ideea de modificare e bună. Îi pregătim pe copii pentru viaţă", a precizat Todea.

 

 

Comenteaza